LUKÁCS GYÖRGY: NOVALIS • – Jegyzetek a romantikus életfilozófiáról –

Teljes szövegű keresés

LUKÁCS GYÖRGY: NOVALIS •
– Jegyzetek a romantikus életfilozófiáról –
„Das Leben eines wahrhaft kanonischen
Menschen muss durchgehends symbolisch sein.”
Novalis: Blütenstaub
A haldokló tizennyolcadik század a háttér; a racionalizmus, a csatázó, győztes és diadalmas polgárság százada. Párizsban álmodozó doktrinerek álmodták végig kegyetlen és véres következetességgel a racionalizmus összes lehetőségeit és német egyetemeken magányos gondolkodók könyvben könyv után tépték szét azt a büszke reményt, hogy az ész számára nincsen elérhetetlen. Már fenyegető közelben volt a reakció és Napóleon; az új, már-már önmagában összeomló anarchia után ismét a régi rend.
Jéna a tizennyolcadik század végén. Epizód egy pár a nagy világ számára epizodikus ember életében. Csatáktól, világok összeomlásától rengett a föld és egy kis német városban összekerül egy pár fiatal ember és nekivág, hogy a káoszból új, egységes, harmonikus, mindent magába foglaló kultúrát teremtsen. És nekivágnak azzal a hihetetlen, vakmerő naivitással, ami csak betegesen öntudatos embereknek adatott meg és azoknak is csak egy dologban, azoknak is csak pár pillanatra. Vulkánon táncolás, tündöklően valószínűtlen álom az egész és – évek múltán – egyik résztvevő emlékében úgy él ez a pár év, hogy minden gazdagsága mellett „lag dennoch etwas Ruchloses im Ganzen”. Hogy Bábel tornyát akarták felépíteni – a semmire és minden összeomlott bennük, mikor a torony összeomlott.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem