Mailand Oszkár,

Teljes szövegű keresés

Mailand Oszkár,
főreáliskolai tanár, szül. 1858. jún. 29. Al-Gyógyon (Hunyadm.); tanulmányait Kolozsvárt végezte. 1884 óta tanár a dévai főreáliskolában, hol a magyar és német nyelvet és irodalmat tanítja. A hunyadmegyei történelmi és régészeti társulatnak több évig titkára volt. Ifjú korától kezdve ethnologiai és néppsychologiai tanulmányokkal foglalkozik. A rumén ethnographia körébe esik legtöbb czikke. A isfaludy-társaság megbízásából több év óta rumén népismei tanulmányokat folytat.
Czikkei az Egyetemes Philologiai Közlönyben (1886. A nap- és hold-mythos az oláh népköltészetben); a M. Polgárban (1886. 128. sz. Manole, rumén népballada után); a Hunyadmegyei tört. és rég. társulat Évkönyvében (III. 1886. Mythosi elemek a rumén népköltészetben 1900. Ethnologiai párhuzamok, a magyar és rumén nép szóhagyományainak köréből); a Fővárosi Lapokban (1887. Az ég mythosza a rumén népnél); a Kisfaludy-társaság Évlapjaiban (XXIV. 1890. Az oláh népköltészet fő jellemvonásai); az Ethnographiában. (II. 1891. Rumén találós mesék, VII. 1896 Csángó-magyar karácsonyi miszterium); írt még az Ethnologische Mittheilungen, Volkskunde és Ausland cz. folyóiratokba.
Pallas Nagy Lexikona XII. 201. l. (Téglás Gábor.)
Vajda Emil Névkönyve. Győr, 1900. 80. l.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem