beleugrik

Teljes szövegű keresés

beleugrik tárgyatlan ige
1. Beleugrik vmibe: vízbe, gödörbe, mélységbe ugorva beleveti magát. Beleugrik a folyóba, a vízbe; beleugrik az árokba, a gödörbe, a medencébe.  Az örvénybe vitézség beleugrani. (Jókai Mór) || a. Beleugrik a Dunába, a kútba, a vízbe stb.: öngyilkossági szándékkal beleveti magát a Dunába, a kútba, a vízbe.  A korlátnak támaszkodva a tengert nézték és azon töprengtek, nem volna-e jobb azonnal beleugrani a vízbe és abbahagyni az élettel való kétségbeesett viaskodást. (Hunyady Sándor)
2. (átvitt értelemben, bizalmas) Beleugrik vmibe: kellő meggondolás nélkül részt kezd venni vmiben, meggondolatlanul belefog vmibe. Beleugrott az üzletbe.  Az öregebbik Ebéni [követelte] …, hogy a fejedelem adjon választ arra a kérdésre, ki bírta rá, mi oka volt rá, hogy a szerencsétlen lengyelországi hadjáratba beleugorjon? (Jókai Mór) [A játékba] ezúttal valamennyien beleugrottunk. (Herczeg Ferenc)
beleugrás; beleugrat; beleugró.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem