KÜLFÖLDI NAPLÓ.

Teljes szövegű keresés

KÜLFÖLDI NAPLÓ.
Az alsóházban junius 18-kán a’ nagyobb biztosság ’s az igazgatásbani javitás iránti vasutbill választmányban tárgyaltatván, a’ javaslat: hagy a’ kocsiknak ajtai be ne kulcsoltassanak, 92 szavazattal 69 ellen elvettetett. Peel azt jegyzé meg vitatás közben: hogy ha néhány tisztelendő urak és élemedett asszonyságok féltenék életöket, igyekezzenek egy kocsiba ülni ’s az igazgatóval végezni a’ kocsiajtók iránt.
A’ „Moniteur” egy uj kereskedési és hajózási szerződést közöl, melly Frankhon és Dánia között köttetett és a’ dán király által május 23-dikán ratificáltatott. Ezen szerződés szerint a’ franczia hajók a’ dán kikötőkbe nem fizetnek többet, mint a’ dán hajók, és minden egyéb hajózási költségre nézve mind a’ két nemzet hajói egyenlő lábra állittatnak.
Frankhonban Cormeninnek „Avis aux contribuables” czimü legutóbbi röpiratából, mellynek tartalmát lapjaink 157-ik számában közlők, 3 nap alatt 10.000 példány kelt el. A’ második kiadás megjelenése junius 22-ikére volt hirdetve. A’ National azt mondj, hogy egy a’ kormány részéről megjelent felelet ’s a’ röpirat adatainak czáfolgatása Cormeninnek uj alkalmat fog egy füzérke kiadására szolgáltatni.
Frankhonban az aubei évnegyedes törvényszék előtt egy 9 éves gyermek is állott, előre eltökélt gyilkosság végett, mellyel egy 6 éves gyermeken gyülölségből olly módon elkövetett, hogy azt a’ vizbe taszította. A’ törvényszék azt határozá: hogy az éretlen, de felette makacs gyilkos 18 éves koráig fenyitőházban tartassék.
Strassburgból írják: a’ követválasztási mozgalom már több évek óta nem volt olly nagy, mint jelennen. A’ párisi emissariusok igyekeznek minden választót megkeritni; itt egy katonai laktanya, amott egy iskolaház igértetik. A’ ministeriumhozi vonzódás általán véve nem nagy, ’s ha a’ választások mégis részére ütnek ki kedvezően, könnyen ki lehet találni, micsoda uton, módon jutott azokhoz.
Macon-ban most halt meg Burignot de Varennes, ki a’ burgognei nemességnek 1789-ben az egyetemes statusgyülésen (Etats-Généraux) követe volt. Saint-Quentinben pedig egy koldus halt meg, Jean Henri Talbaux nevű, ki előtt a’ terrorismus ideje alatt egész Saint-Quentin reszketett. Robespierre bukása vissaalökte semmiségébe, ’s – mint koldus halt meg.
Rómában egy concordatum van a’ pápa előtt megerősités végett, mellyet a’ st. louis-i püspök Haiti szigetével kötött. Főpontjai a’ concordatumnak: hogy a’ szigeten egy püspök neveztessék ki, ’s minthogy Haitiban az egyház állapotja olly elhagyatott, hogy azon máskép segíteni nem lehet, hacsak egy uj europai clerus ott meg nem telepittetik: e’ végre ötven egynéhány papi egyedek nagyobbrészt Frankhonból fel fognak szólittatni.
Brüsseli tudósítások szerint: a’ belga képviselői kamara végképen elfogadta a’ községi törvény módosítását, melly szerint jövőben a’ nagyobb községek tanácstagjai városnegyedenkint fognak választani, de minden illy községnek legalább 12,000 lakóval birnia kell. A’ kamara legközelebbi augustusig fel fogja függeszteni üléseit; el is mentek volna már a’ követek, ha a’ franczia ordonnance kibocsáttatását nem várnák, hogy abból megtudhassák: a’ vászonbeviteli vám fölemelése ki fog e Belgiumra is terjesztetni? ’s ezen esetben tüstint megtehessék a’ visszatorlási rendszabályokat.
A’ hannoverai kamarákban bevégeztetett a’ katonaság szaporitására kivánt költségek fölötti tanácskozás. Sok vitatkozás után négy évig évenkint 34 ezer tallér megajánlásában mind a’ két kamara megegyezett. A’ rendkivüli hadi készületekre forditott költségek megajánlása, mellyeket a’ kormány előbb 583,400. később 1,361,213 tallérra számitott, és sok unszolás után csak 875,348 tallérnak hova forditását tudta kimutatni, alig remélhető a’ kamaráktól, minthogy azok a’ kormány által a’ rendek megegyezése nélkül várerősségekre fordított 270,000 tallér kifizetését is kereken megtagadták.
A’ hamburgi „segedelmezési hatóság”-nak junius 15-dikéig menő harmadik jegyzéke szerint tesz a’ begyült segedelem 3 millió mark-bancot.
A’ würtembergi kamarák közt legközelebb egy kis surlódás volt az ügyeknek mikinti tárgyaltatása felett. Eddigi, bár mindig kétségbe vont szokás szerint a’ képviselői kamara, minden egyes pon feletti határozatát átküldötte a rendek kamarájának; de ez sok idővesztegetésbe került; azért ugy kiváná e’ szokást módosítani, hogy jövőben csak az egészen bevégzett határozatok küldessenek át végső szavazás előtt kölcsönös értekezés végett. A’ rendek kamarája erre nem akart reá állani, mire a’ képviselői kamara bizottsága azt javaslá: nehogy a’ dolgok menete hátráltassék, ezuttal történjenek az üzenetek előbbi mód szerint, azon óvással: hogy a’ képviselői kamara az eddigi szokást törvényes szabálynak sem ekkorig el nem ismerte, sem jövőben el nem ismerendi. A’ javaslat szavazás nélkül egyhangulag elfogadtatott. – Az legjobb az illyféle reservátáknál, hogy pénzbe nem kerülnek, egyébkint szegénységre mutatnak.
Thüringben néhány év óta junius 18-kán a’ weimari aggastyán hősök a’ waterlooi csata évnapját szokják ünnepelni. Illyenkor reggel zenével járnak az utczákon, mire aztán tömérdek ember összesereglik, díszmenetek és beszédek tartatnak. Az ünnep évről évre több érdeket nyer, ’s mondhatni, hogy már igazi népünneppé vált.
Görögországi legutóbbi tudósitás szerint Thessaliában és Macedoniában ujra mozgalmak vannak a’ török seregek közt. Nem tudni reactiótól fél e a’ porta a’ görög érdekek barbár sértegetése miatt, vagy a’ konstantinápolyi anti-görög uralkadó pártnak más rejlik szándékában?

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem