Az Agramer Zeitung nov. 30-ki számában.

Teljes szövegű keresés

Az Agramer Zeitung nov. 30-ki számában.
– Az Agramer Zeitung nov. 30-ki számában szívrehatólag erőködvén leírni a győzedelmes (?) és népszerű (!) Simunich rablófőnök dicső magaviseletét, (kinek népszerűségét Szenicz kifosztogatott vidéke, s a tönkre jutott szegény Hradistye lakosai keservés kőnyekkel siratják, s ki seregének egy részével minap güdingi fészkébe visszaszaladt), leirván, mint szedeté le e hős a Szeniczen börtönzött szlovák martyrokról a nehéz lánczokat, mint állott a bitófán függő 5 szlovák honfi előtt, kalapját tiszteletteljesen levevé, födetlen fővel, némán könyezve és elmélyedten; e nemes szláv érzelmű bajnokot érdemesnek itéli a fölséges Dalmatia kormányzóságára, mellyre e lap szerint b. Welden helyébe már ki is neveztetett. Boldog Dalmatia! melly kormányzódúl a futás olly nagy mesterei közt válogathatsz, mint Jellachich feldmarschall (kit a gyermek császár újabban szinte dalmát kormányzóvá nevezett volna ki) és Simunich general.
Ugyane lap szerint bizonyos Janacsek nevű cseh, a Hurbánféle szabad csapatok első és egyetlenegy hőse, (szörnyű hős!) organizálná a szlovák nép fölkelését, melly mint állíttatik, újjongva tolúl hozzá. Igen ám! ha olly vak és ostoba volna, mint az Agramer szeretné.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem