Tudósítások Aradról. Nov. 5-dikén.

Teljes szövegű keresés

Tudósítások Aradról. Nov. 5-dikén.
Csaknem naponként ágyúznak bennünket és minduntalan riadónk van. Ma reggel ágyúdurranások hivtak ismét össze. Hajnalban, midőn előőrseink a marosi nagy hid mellől már visszavonultak (nehogy a világosság őket ott érvén a várból rájok ágyúzzanak) néhány katona a várból kijött s az ott közel fekvő úgynevezett pixen-kaszárnyát, s a kincstárnak e mellett levő tűzifa-raktárát meggyújtotta. Oda sietett embereink egy Don Miguel ezredbeli gyújtogatót agyonlőttek, a laktanyát meg nem mentheték ugyan: de az ölfa-halmazt az ellenek szórt kartács-lövések közt is széthányták s ezzel közel 1000 öl kincstári fát megmentettek. Illyesek elhárításaul, a nagy hidat le fogjuk égetni. Ez alkalommal a dsidások és D. Miguel ezredbeli gyalogok Zsigmondházra lopództak s a Maros és töltés közt levő több házat meggyújtottak. Máriássy emberei előjökbe rohantak s egy kis összecsapás volt, mellyben két várbeli tüzért a mieink lelőttek (igy már ezzel 6 van lelőve) s ma egy meg is sebesedett; a mieink közől Dani nevű vásárhelyi honvéd-hadnagy lábát törte el egy ágyúgolyó. A Maros Mikalaka felé olly kicsiny, hogy át lehet lábolni; azért 10 dsidás áttörvén, a mikelakaiak borjú-csordáját, a pásztorok gyanítható egyetértésével, áthajtották, lehetett mintegy 150 darab. Az előőrsöknek nem volt puskájok, mig hirt adhattak, a segitségadást késő volt elrendelni. Gál László őrnagy Zarándba bement Guravojnál s az ott összecsoportosult oláh lázadókra 8 ágyú- és kartácslövést tett; mire ezek szétszaladtak, 110 halottat hagyván magok után.
Nov. 6-án. A város közti nagy hidat ma éjjeli 11 óra után a város felgyújtatta, a tegnapi nagy eső miatt megnedvesedvén, nehezen, de még most is ég, már mintegy negyedrésze elpusztult. A marosparton fekvő s tegnap a vár által felgyújtott ölfát magánosok hordatják, nem igen nagy kár tétetett benne. – A vár tegnapi 10 óra óta (e perczben 2/4 5re) csendben van, nézi a hidat, és mint mondják, használja az alkalmat s a még le nem égett részt tán télire behordatja; most adák ki épen a parancsot, hogy az ott álló előőrsök lövésekkel ellenezzék. Egy két, részint a várból, részint oda történt puskalövésen kivűl, ma semmi különös nem történt. Máriássyt Aradon láttuk; aligha nem töri valamiben fejét, de meg nem tudhatom, mert természetesen a hadi tervek s készületek titokban születnek.
Nov. 8-án. A megye csende az újabb erélyes intézkedések által helyrehozatott. Épen ma érkezik Gáltól az utósó tudósítás, melly szerint ő már Erdélyben, Körösbányán működik; a felkelők közől egy őrnagyot Kendi Sándort s még egy más oláh őrnagyot és egy századost elfogott. Itt is 6 Sándor-huszár és 8 aradi nemzetőr neki vágtak egy 600 főből álló oláh tábornak és szétverték s lefegyverzették. – Megyénk föllázadt, de legyőzött községeiben jelenleg semmi bajunk nincsen, velök az ujonczokat nem negyedrészben, hanem egész számban állíttatjuk ki pedig helyettesítés nélkűl. Most még csak a Maros-mente van hálra, azonban majd itt is végezünk. Ide legnagyobb circumspectio kell, mert itt Riebl dolgozik, ezt magam akarom temetésénél elprédikálni. – notabene – ha elfoghatjuk.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem