A KÖZLÖNY UTÁN.

Teljes szövegű keresés

A KÖZLÖNY UTÁN.
Az orsz. honv. bizottmány által az oct. 10-kei határozat alól fölmentetnek: Balassa Károly, Koller Rudolf és özv. Ullmann, Szentiványi Borbála.
– Az országos honvédelmi bizottmány által a Kassán és Beszterczebányán alakuló félben levő kincstári fegyvergyártásnál állandóan alkalmazandó minden mesteremberek és munkások mindennemű honvédi s nemzetőri szolgálat alól felmentetnek. Kelt Budapesten, novemb. 5. 1848. Az országos honvédelmi bizottmány, Nyáry Pál, elnök.
– A székes-fejérvári középtanodai igazgatóság ezennel közzé teszi, hogy az ottani középtanodában a nyilvános előadások nov. hó 6-kán megkezdetnek. Kelt Székes-Fejérvárott nov. 4-kén 1848-ban.
– Azon tisztelt szűlék, kik gyermekeiket jelen iskolai évben, a nagy-kanizsai gymnasium, – elemiskola – vagy tanítóképezdébe küldeni óhajtják, ezennel értesíttetnek, hogy a rendes tanfolyam november hó 15-kén kezdetik. Nagykanizsa, oct. 31-én 1848. Szép Lajos, tanigazgató.
– A Közlönyben megjelent és Roth elfogatását illető két tudósítás következtében Perczel Mór Csáktornyáról a következő fölvilágosítást küldötte nov. 5-kén a honv. bizottmányhoz:
A Közlöny 125. és 144. számában az abai csatáról előforduló értekezések nyomán kötelességemnek ismerem kijelenteni, miként a parancsom alatt álló Hunyadi-zászlóaljból, Aba fedezésére Trangus 504kapitány urral rendelt századot vitéz működésében az abai nemzetőrség, Fiath György volt lovas százados vezérlete alatt nem csekély erélyességgel istápolta, ugy hogy general Roth Abára tört seregeinek onnéti diadalteljes kiveretésében a nevezett kapitány ur is, az abai nemzetőrség is tetemes érdemeket szerze.
Egyébkint el nem mulaszthatom még megjegyezni, hogy a rendes hadaim által Abán és különösen Táczon megvert, egy részben már Seregélyes és Tácz között legyőzött és lefegyverzett Roth general összes seregeinek elfogásában, a tolnai, fehéri, somogyi nemzetőröknek egyarányos érdemei vagynak ép úgy, mint a kunoknak, kecskemétieknek és kőrösieknek is. Miután a megszalasztott és folytonosan a Miklós huszárok által űzött és nyugtalanított ellenségnek a Siónáli feltartóztatásában és Ozoráhozi szorításában tehetségeik szerint; egyik úgy, mint a másik közremunkált. A fehérmegyei nemzetőrség egy része gr. Batthyány vezérlete alatt Polgárdi és Lepcsényről le; a másik része, úgymint a körösi és gr. Eszterházy és Salamon parancsa alatt Aba és Kálozdnál állván útját az ellenségnek; mig a kecskemétiek mintegy 6000 fővel Dégnek átszoríták seregemmel, Ádánd és Hidvég közt pedig Mezőkomáromig a Sióni álkelhetés gátlását és hidak őrzését a somogyi nemzetőrség gróf Zichy László úrnagy alatt teljesíté, míkint Csapó Vilmos őrnagy még oct. 3-kán estve Adonyból saját futárja, Domsich által hozzá küldött utasításaim pontos teljesítésével Ozora és Simonytornya közt szedeté fel a hidakat és őrzé az átkelést.
Miért is, hogy a nemzetőrségek közt hátratétel miatti panaszok érzete ne maradjon, némelly nyilatkozványok után kötelességem kijelenteni, hogy a miként az egyes személyek kitünőbb érdemei e nevezetes eseményre nézvest két rendű jelentésemben pontosan meghatározva kijelelvék, mellyen túl senkinek sincs joga és igaza érdemeket átragadni; úgy a nemzetőrségek egyik másik fölötti elsőbbség nélkül, miként ezt elősorolám, teljesíték kötelességeiket.
Roth general, mint már Táczról megirám, el nem szökhete; mert vitéz seregeim kétszer megverték, egy java zászlóalját elfogták; a huszárok szakadatlan üldözék, és a kecskeméti, körösi, fehér, tolna és somogymegyei nemzetőrök által félkörbe foglaltatva, seregeim által Ozorához szoríttaték.
Istené a dicsőség; a fővezéré a szerencse; az érdem főrésze és elhatározó, minden szatyárság megvetésével el nem tagadható fő része, a seregemet képző két század Miklóshuszáré, a tüzéreké, a Hunyady, Zrinyi és szabolcsi zászlóaljaké, és a derék kunoké; és ezek jeles parancsnokai, Gáspáré, Trangusé, Szekulicsé, Patayé, a sereget képző elődandár parancsnokáé, Görgeyé.
– A népet, a haza jelen körülményeivel megismertető néplapi tudósításoknak az illető községeken gyorsabb terjesztése végett, azon községek jegyzőinek, mellyekbe a néplapok, akár községi költségen, akár ingyen megküldetnek, megparancsoltatik: hogy a hetenként megjelenő és a legközelebbi póstaállomásról a község által hordatandó néplapokat, minden vasár- és ünnepnap a népnek olvassák fel, miszerint az a haza szerencsétlenségét ismerve, magát alattomos bujtogatók által el ne ámíttassa. Kelt Pesten, nov. 6-án, 1848. A honvédelmi bizottmány, Nyári Pál, h. elnök.
– A néplapok pontosabb elküldetése végett a postahivataloknak meghagyatik: miszerint mind azon községeket, mellyeknek néplapok küldetnek, a lapok megérkezése napjáról haladéktalanúl értesítvén, úgy intézkedjenek, hogy a lapok a postahivatalban ne heverjenek, hanem azonnal rendeltetésök helyére elküldessenek. Kelt Pesten, nov. 6-án, 1848. A honvédelmi bizottmány Nyáry Pál, h. elnök.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem