Torda megye felső kerületéből.

Teljes szövegű keresés

Torda megye felső kerületéből.
Torda megye felső kerületéből tudósit levelezőnk, hogy ott a megyei kormány gépezete akadozni kezdett, s a magyarok a legnagyobb veszélynek vannak kitéve. Vajda Sz. Ivánról is indultak oláhok Monorba, kiket az ott levő szolgabiró magához híván, azt válaszolák, hogy ő nekik nem parancsol, ők a császár katonái, hozájok nyúlni se merjenek. A Monorból visszatérők nyomtatott oláh czédulákat hoznak marokkal. Gr. Kemény Sámuelnek csürös kertjét már két izben fülgyujtolták, a kentelki papot Bátoson csaknem agyonütötték, ugyanott egy kocsist, mivel magyar, megvertek. Panaszkodik továbbá a levelező a főispán lassusága és erélytelensége ellen.
A magyar megyében, magyar törvényhatóság alatt lévö Szász Régen a magyar hatóságot többé elismerni nem akarja. Egy lakost azért, mivel fekete-sárga zászló alatt nemzetőrködni nem akart, egy pesti születésű szabólegényt pedig, mivel nemzeti szalagot viselt, bebörtönöztek. A postamestert, mivel neje magyar, fölgyujtással fenyegetik stb.*50.
Rövid, csupán tényekre szoritkozó tudósításait szivesen veszszük önnek, de hosszu elmélkedéseket – bocsásson meg – lehetetlen közlenünk. – A szerk.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem