SCHWEIZ.

Teljes szövegű keresés

SCHWEIZ.
Bern, sept. 22-én. A bécsi camarilla Schweizot is maga ellen uszítja. A gyűlésben az elnök a tessini kormány tudósítását adá elő, melly a tessinieknek Lombardiából Radeczky általi kiüzetését foglalja magában. A zürichi követ Zehnder Radeczkynek ezen eljárását hallatlannak, s az összes szövetséget sértő rendszabálynak tartja. Radeczky, ugymond, azon elvetemedett kémek nyomán indul, kiknek feladata, Austriát Schweizzal összevesziteni. Kivánja tehát szóló, hogy a bécsi kormány Radeczky ezen embertelen parancsainak rögtöni megszüntetésére felszólittassék, mert Sclrweiz, mellynek, hogy neutralitásban maradhasson, nagy önmegtagadásába került a Károly Albert iránti rokonszenvet elnyomni, nem érdemel Austriától illynemü eljárást. Ha pedig Bécs kielégitő feleletet nem ad, akkor, ugymond, másképen is föl kell lépnünk. A hatalmas nyelvű Luvin, Tessin követe, imigy szólott: Illy embertelen eljárást nem várt Tessin Austriától. Radeczky népünknek ezreit tette földönfutókká, kik ha tüstént el nem távoznak kard élére hányatnak. Tessin, ugymond, nem provinciája Austriának, és igy a legkeményebb nyelven kell Bécscsel szólanunk, s hogy nem tréfálunk, majd megmutatja 30,000 fegyveresünk.
A gyülés alatt egy tessini levél érkezett, melly arról értesít, hogy Radeczky a Schweizba menő sószállítványokat visszatartóztatta, a portákat megszüntette, s a Lombardiából kiüzetett tessenieknek mindezt ugy adta tudtokra, hogy ennek egészen a tesseni kormány az oka.
A bécsi camarilla illy szemtelen eljárását tekintve, ki kételkedhetik, hogy az utósó vonaglásaiban mindenkép vakon halála siettetésén munkálodík. A bécsi dynastia minden perczben más néptörzsöket ingerel föl maga ellen; a Szajna partjától egész a Vaticanig, a Vaticantól az Alpok tiszta láthatáráig kisérté meg büzhödt politicáját elterjeszteni. De a szabad népek a kigyó hizelgésektől undorral fordulván el, mindnyájan készen állanak, mihelyt üt az óra, ezen századok kárhoztatta ármányhatalom haláltorának megülésére. Austria csak az éjszaki óriástól vár barátságot, melly ha átöleli, kétségen kivül szeretetével megfojtandja.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem