OLASZORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

OLASZORSZÁG.
Sardinia. Egy lioni lap „salut publice”-ben közlött tudósítás szerint Károly Albert, legidősb fia a Savoy herczeg javára lemondott trónjáról, és maga Genuába útazott. A hir nem látszik hitelesnek, mert más tudósítás szerint a király Savoyenbe utazott, s némellyek szerint személyes értekezést tart Oudinot tábornokkal, a havasi tábor parancsnokával. – Az Olaszország egységén munkálkodó egyesület egy szózatot küldött Párisba a nemzeti gyüléshez, s Lamartine és Thiers fogják azt bemutatni.
Sardinia. Sept. 18-kán Károly Albert nagy küldöttséget fogadott el Parma, Piacenza, Modena és Reggio lakosaitól, panaszkodván az osztrák erőszakos kormány ellen, melly a nálok királyi rendeletnél fogva fönállottat megsemmíté. A király igen érzékenyen felelt, s biztatá őket mindenek megtételére, mi e szerencsétlen tartományok búját orvosolni fogja, s kimondá, hogy ő még mindíg harczra készül, és seregeit azért erősítetti, hogy becsületes béke hiányában ismét fegyverrel fogjon Olaszország megszabadításához.
– Lombardia. Monza városa katonai parancsnoka, a nélkül, hogy okát méltóztatnék adni, eltiltott esti 10 órán túl minden járást az utczán, s nem szabad ezentúl sem boltnak nyitva lenni, sem nyilvános helyeken mulatni. Éjjel 3 embernek nem szabad együtt lenni, másként az őrség bebörtönzi. Hasonlóúl tartatik minden küljegy hordása, példáúl csokrot, keresztet vagy fekete pántlikás kalapot stb. A ki ellentáll, vagy nem engedelmeskedik, rögtönbiróság elé állíttatik. – S azt mondják, az osztrák kormány nem atyáskodólag viseltetik népei iránt. Hiszen e tilalmak csak azért vannak, hogy istenért valaki éjjel meg ne hűtse magát, s valaki holmi haszontalan nemzeti jegyekkel nevetséges divatot ne kezdjen. Lám lám, és sokan nem hitték, mennyire örült az olasz nép, ha gyűlölt (?) ideiglenes kormányától megszabadíttatva illy gyengéd (1) atyai (!!) kezekbe kerülhetett vissza.
A Milanóban lakó schweizi consul levele szerint, a fegyverszünet csakugyan meghosszabbíttatott, s maga Radeczky is azon véleményben van, hogy ennek a közbenjárás valósításaig meg kell tartatnia.
– A „Gazetta di Milano,” Radeczky félhivatalos lapja jelenti, hogy a sept. 22-kén lejárt fegyverszünet 30 nappal meghosszabbíttatott Austria s Sirdinia között.
Irják az Allg. Öster. Zeitungnak, hogy Radeczky egy újabb rendeletet bocsátott ki, melly szerint 48. óra lefolyta alatt minden fegyver s lőszer beadandó. A nem engedelmeskedők agyonlövetnek.
Velencze. A „Concordia” szerint Velenczét 20,000 ember védi ezer ágyúval s 7 hadi hajóval. Havonként 3 millió kivántatik ez ótalmi sereg ellátására, s a városnak alig van 200 ezer lira jövedelme. Sept. elejéig erőszakolt kölcsönnel fedeztetett ez mindég, de már ez is kiapadván, most egész Olaszországban társulatok állottak össze a szükséges pénznek adakozás utján előállítására. S Rómában és Turinban már tetemesti összeg gyült egybe.
Toscana. Legújabban az országgyülés a kormányt 40 ezer idegen katonának szolgálatba vételére fölhatalmazá olly népből, melylyel az ország barátságos viszonyban él. Kivételesen azonban lengyel tiszteket is fölfogadhat.
Sicilia. A nemzeti gyülés igen erélyes lépéseket tesz a nápolyi kormány törekvéseinek hiusítására. Kit hazafi buzgóság nem tüzel föl, azt félelemmel erőteti az ellentállásra, s ki csak távonnan érintkezésben lenni találtatik a bourbonokkal – agyonlövetik. – Azonban mindinkább valószínű lesz, hogy Nápoly nem fogja tovább folytatni Sicilia ellen a harczot, s angol és franczia közremunkálás által a dolog ki fog egyenlíttetni.
– September 13-kán. Az ajánlott angol-franczia közbenjárást Torrearsa külügyi minister az országgyülés elé terjesztvén, ez azt egyhangulag elfogadta. Ugyane napon a nápolyi király Baudin s Parker angol hajóparancsnokok javaslata következtében fegyverszünetet fogadott Sicilia ellenében. – Messinát a nápolyi király legújabb rendelete szerint szabad kikötővé emelte. Mi kegyesség! valódi Bourbon-jószivüség!

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem