AUSTRIA.

Teljes szövegű keresés

AUSTRIA.
A tegnapi bécsi levélből még utólagosan a következőket közöljük:
A hires panszláv bujtogató Hurbán Nyitrából megszökött, s tegnapelőtt óta itt lappang. A tótok éji gyüléseket tartanak Gerovics kávéházában s valami nagyban törik fejőket. Pán Hawliceket is várják minden órában, kinek képviselő collegájához, Riegerhez irt levele elfogatott, melly igen épületes fölvilágosításokat nyujt e gyönyörű két madár terveiről. Mondhatni, nagy becsületére válnak az osztrák gyülésnek illy gazemberek!
Bécsnek környéke dugva van katonákkal. Beszéltem egy katonatiszttel, ki nyiltan megvallá, hogy Bécset jövő héten ostromállapotba tenni, s a Reichstagot eloszlatni szándékoznak. Mi okból? azt nem tudta megmondani: majd találnak Schönbrunnban. Annyi bizonyos, hogy a katonák mindinkább visszahuzódnak a polgároktól, s Latour viselete a Reichstag ellenében mindinkább impertinens lesz.
Bécsnek népe, ébren légy, és készen, legszentebb javadat, a szabadságot férfiasan megvédeni! – F.
A prágai Constitutionelles Blatt aus Böhmen irja, hogy a Národninowiny szerkesztősége azt nyilvánítja, hogy azon ajándékok egy részét, mellyek a szerbek és horvátok segedelmezésére hozzá beküldettek, a magyarok ellen fölkelt tótoknak fogja adni, minthogy a segélyezési czél itt is ugyanaz. – Erre mi nem akarjuk ugyan azt mondani, hogy szépen köszönjük, mert hiszen rég tudjuk, hogy a Národni nowiny nem jó szomszédunk, azonban puskája pogányul csütörtököt mondott, éjszaki határaink hálátlan fiaitól egyelőre tökéletesen meg levén tisztítva.
– Sept. 29-kén délután 1 órakor a bécsi börsén a cursusok sehogy sem akartak javulni. A bank 33 millió kész összeget mutat ki, s 203 millió bankjegy van forgásban!!!
– A Freimüthige sept. 30-ról irja, hogy hír szerint István főhg csehországi királyi helytartóvá volna kinevezve.
Bécs. Sept. 30. A mai országgyülésen Borrosch az ismeretes elfogott levelek végett interpellálván a hadügyministert, mit az egész ház és karzat roppant tapssal fogadott, különösen a küldendő 600,000 pft felől kért fölvilágosítást. Latour azt mondja, hogy Jellachichtól ugyan több rendbeli leveleket kapott, s azokra amugy privatim azt válaszolta, hogy mig a magyar ministerium a törvényes téren marad, neki sem sereget, sem ágyúkat küldeni nem fog. A ministerium azonban a horvát seregeknek zsoldot nem adott, s minthogy császári seregeket e nélkü hagyni nem lehet, küldött 200,000 pft. A csehek tapsolnak, a baloldal pisszeg. Borrosch: minthogy látom, hogy ezen interpellatio nemzetiségi ügygyé tétetik, kérdem, mit tett a ministerium a békét illetőleg? Wessenberg nagy mohón felugrik, s még eddig nem hallott kemény hangon kiáltja, hogy a nemzetiségek jogegyenlőségi alapján fog működni.
Bécs. Az allg. Oest. Z. e. m. irja, hogy az erdélyi szászok követséget küldöttek Bécsbe; szándékok nem kevesebb, mint engedelmet kérni, hogy a bécsi országgyülésre követeket küldhessenek.
– A mult hétfőn szuronyok között valának az új sajtótörvények kihirdetendők. Az egész garnison a glacis-ra állott ki. A Freimüthige írja, miszerint azon hir kering, hogy Latour tárczáját letette volna.
– A Freimüthigének Gratzból irják sept. 29-ről, hogy azon éjszaka 160 Sándor-huszár, Skarinsky lengyel születésü altiszt vezérlete alatt megszökött, egyenesen Magyarországba térendők. Alig haladlak 3 mérföldnyire, Gleisdorfon egy század Wimpfen gyalogságot s egy osztály tüzérséget megtámadtak, s rövid ellenláttás után tőlök az ágyukat, mellyeket a határra vittek, elfoglaltak. A jó gratziak ez eseményt a demokraták befolyásának tulajdonítják s rettentően haragusznak; ezek pedig azt mondják hála isten, hogy tehettünk valamit a szabadság harcza kivivásában.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem