OLÁHORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

OLÁHORSZÁG.
Bukurest, aug. 23. A tegnapi tánczvigalomban, midőn épen a terem egyik részében Golescuval, s a pénzügy kezelőjével (hogy ne mondjam ministerével) Philipescoval, urunknak Bécsbe jöttéről, s visszatértének következményiről beszélgetnék, az angol főconsul Colhun egy hölgyet vezetve hozzánk jő, s ezt mondja: „tudják-e önök, hogy egész Moldvában lázadás van?“ s azzal tovább megy.
A dolog mibenlétét Golescutól tudakolván, feleletűl ezt nyerém: Sturdza 28 pontból álló alkotmányt akart a moldvaiakra tukmálni, de minthogy az adomány, mellyben a herczeg az eddigi aristocratia romjain egy új aristocratiát akart építeni, mint a korigényeinek meg nem felelő, el nem fogadtatott. A békétlenség Moldvában átalános; a nép azt kivánja, hogy az orosz, mellyet ugy is csak Sturdza hivott be, az országot minélelőbb hagyná el.
A portai biztos tegnap előtt az itteni reactionarius boérokat a szó teljes értelmében kéztyűben fütyöltette meg, mert miután a jámborok in corpore hozzá mennének, a kapu és ajtóőrök parancsot kaptak, miszerint további rendelésig senkit se bocsátanának ki.
Azzal Szüleiman pasa aláirás végett a boérok elébe egy ívet terjeszte, mondván: „én senkit sem kényszerítek, s szabad tetszéstektől függ ezen ívet, mellyben a jelen kormánynyali megelégedés foglaltatik, aláirni, vagy nem; mindazáltal tudjátok meg, hogy ha addig is, mig a jelen kormány felséges urunk által helybenhagyatnék, itten valami zavar történnék, mellynek czélja az előbbeni állapot visszaidézése lenne, titeket tészlek felelősökké.“
A laconica capacitatio az ohajtott gyümölcsöt megteremté, és az ív aláiratott, s más nap csupán csak egy, minden jelentőségnélküli boér bátorkodott aláirását revocálni.
A boérok ezen kásztja, melly a léviták szokása szerint, az ur oltárának zsirosabb falatait családja vagy rokonai számára mind eddig meg tudta tartani, a jelen átalakulással, melly ezen igénylett elsőbbséget eltörlötte, s a mások zsirjáni hizásnak véget vetett, megelégedve hogy épen nem lehet, az igen is természetes.
A Románia és Prunkul rumun (oláhgyerek) szerkesztője tegnap nagyon méltatlankodott, hogy N.-Szebenben egy professor ártatlanúl befogatott.
Épen most esett értésemre, hogy Szüleiman pasa még ma Jászvásárba induland.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem