NÉMETORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

NÉMETORSZÁG.
Frankfurt. Legujabb tudósitások szerint a birodalmi kormányzó Dahlmann Frigyest bizta meg az uj ministerium alakításával.
Berlin, sept. 4-kén. A mai ülés kétség kivül nemzetgyülésünk legfontosabb ülése volt. Ugyanis a julius 31-diki scweidnitzi zavarok következtében, Stein már aug. 9-kén azon javaslatot tevé: hagyassék meg a hadügyministeriumnak, hogy a katonatiszteknek minden reactionalis mozgalombani részvétét megtiltsa, s különösen kötelességökké tegye, hogy a polgárookkal egesülve a constitutio fentartásán működjenek, e javaslathoz Schulz még azon pótlék javaslatot adá, miszerint mindazon tisztek, kiknek ez meggyőződése ellen volna, azonnal kilépjenek (bár igy kezdtük volna Magyarországban is). E két javaslat roppant szótöbbséggel elfogadtatott. De a hadügyminister kijelenté, hogy ehatározatot életbe léptetni nem képes, mire Stein a mai ülésben azon javaslatot tevék, miszerint a hadügyministernek ujolag kötelességévé tétessék a kamarának határozatát tüstént folyamatba venni; sikerült ugyan a jobboldalnak e javaslat fölötti szavazást egy pár napra, azaz sept. 7-dikére elhalasztani, de az eredmény majdnem bizonyos.
Berlin, sept. 7-dikén 5 1/2 órakor. Stein javaslata 219 szavazattal 152 ellen, azaz 67 szó többséggel elfogadtatott. A kamarában és a nép közt az utczán végtelen örömrivalgás. Az első csata megnyerve. Stein a nap hőse a néptömeg által diadal közt az operapiaczra vitetik, a nép egy történetesen itt álló kocsiból kifogja a lovakat és kedvenczét beleültetvén lakásáig huzza. A ministerium megbukott.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem