OLASZORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

OLASZORSZÁG.
„Gazetta du Tessin” aug 25-ről kelt számában a Garibaldi s osztrákok közt Stabbionál történt csatázásokról tudósít. Az olaszok mindenütt hátrálni kénytetnek, s részint Tessin cantonba vonultak, részint bizonytalan irányba eltávoztak. Garibaldi maga is eltünt a csatatérről.
Sardinia. A régi és jelen ministerium között kölcsönös kifakadásokra került most a dolog. Giobeti – a multnak tagja – a turini „nemzeti körben” tartott egyik beszédében keményen kikelt az ellen, s csaknem nyiltan vádlá, a tábor felkészitésének, s ikállításának akadályzásával. Ezt ismét a jelen ministerium akarja megczáfolni, s igazságtalan vádnak mondja Gioberti vádját.
A sardini- velenczi hajósereg még mindig Mallamoccánál va, s hír szerint, Károly Albert Velenczének 2 millió lirát küldött.
A félhivatalos „Gazzette piemontaise” szerint, Della Marmora tábornagy aug. 23-án Parisba utazott, a sardiniai kormány nevében, valamelly kitünő franczia tábornokot kéri a köztársaságtól, ki a piemonti sereget főparancsnokságát átvegye.
Aug. 24-ről Károly Albert tüzes szózatot bocsátott Alexandriából táborához. Világosan kinyilatkoztatja ebben, hogy ő seregei felkészitésén, a háború uj megkezdése miatt fáradozik. Fölhivja katonáit, hogy emlékezzenek magok hősi magokviseletökre, s dicsérve a mindenünnen zászlói alá sereglő önkénytesek hazafi buzgóságát, türelemre inti, s biztos győzelemmel kecsegteti őket. Végül, egész táborának meghagyja az alktományra teendő fölesküvést. –
Roma. A képviselők házában aug. 17-kén igen zvaros ülés volt. Sterbini és Bonaparte keményen megtámadák hanyagsága miatt a ministeriumot, leginkább a fegyverek lassú kiállítása miatt, ez utóbbi rosz akarttal is vádolá a ministerket, s szemökre veté, hogy a seregnek szánt fegyvereket, s másnemű eszközöket letartóztattak. Erre igen nagy zaj keletkezett, s a ház annyira ingerületté lőn, hogy az elnök az ülést eloszlatta. Később a csend helyreállott.
Milano. A minap futólag közlött hír Milan főllázadásáról valótlan. Ujabban Radeczky parancsot bocsátott ki a katonasághoz, hogy tartózkodjanak a polgárokkali összeütközésektől; miből gyanítni lehet, hogy némelly zavarok csakugyan történtek. – Naponként ujabb seregek érkeznek a város közelébe, s ugy látszik, minden erőt ide akarnak összevonni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem