OLASZORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

OLASZORSZÁG.
Sardinia. Turinban most nagy párt alakult, a királyi tábor visszavonulása okainak kipuhatolását követelni. S vizsgálódó bizottmányt akarna az igazság érdekében, s a tábor és a király becsülete megmentése miatt. Azonban a ministerialis párt a király buzgóbb hiveivel együtt se hogysem akarják ezt megengedni. Természetesen, mivel együtt sehogy sem akarják ezt megengedni. Természetesen, mivel sok jőne napfényre, mi a király követelte őszinte becsületességét, s a magasb aristocratia álarczos őszinteségét undokul megczáfolná.
– A ’National savoisien‘ szerint a minap említettük retrograd szellemű ministerium így alakult: Alfieri elnök, Peronne külügy, Revel pénzügy, Franzini hadügy, Binelli közoktatási, Fereris igazságügyi, s Cola közmunkaügyi ministerek.
– A teljes hitelességre még sohasem vergődhetett, olasz hírek ujabb gyanúsítást hoznak Károly Albert ellen. Ugyanis azon hit kezd többeknél lábra kapni, hogy a volt ministerium által tett, óvás a Salaco s Radeczky közt kötött 6 héti békekötés elleni óvás, az ő tudtával történt,s ez ujabb kétszínűséggel népének hanyatlott bizalmát akarja felmelegíteni.. sőt némellyek szerint, egyenként a ministereknek meg is köszönte ez óvástételt. –– Hihetetlennek ugyan nem tartjuk, de királytól illy csalfaság mégis rémítő lenne.
– Ujabb hírek szerint a király még mindig Alexandriában van táboránál, és serege erősbítésén minden erővel törekszik. Erősen el lévén tökélve koronáját is koczkáztatni, vagy arról inkább lemondani, mint Olaszország függetlenségét cserben hagyni. – Ujra összeállított seregének számát 60,000-re teszik, melly a mozgóvá teendő nemzetőrséggel egyetembe 100,000-re szaporodhatik. Illy erővel biztosan meg lehetne szerencsét kísérteni. De mi nem hiszünk Károly Albertnek! –

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem