Fehértemplom, aug. 21-én 14 órai ágyuzás és puskázás után Fehértemplom megmentetett.

Teljes szövegű keresés

Fehértemplom, aug. 21-én 14 órai ágyuzás és puskázás után Fehértemplom megmentetett.
Aug. 18-kán nemzetőreink, határőreink és a fehértemplomi polgárkatonaság egész nap fegyverben állottak. Langenfeld és Kussich helységek felől a szénaboglyák lángban lenni látszottak, nemsokára az ellenség a Nera folyón levő fehértemplomi legszebb két malmot felgyujtotta. Egyes lövöldözések történtek, de a város még nem támadtatott meg.
19-re, viradóra roppant záporesőben támadták meg a verseczi oldalon levő várfokot a szerbek, mellyet 50 fehértemplomi lakos, és egy oraviczai mozsár agyucska védett. A mi őreink nagy esőben nem sejtvén, hogy megtámadás lesz, álomnak adták magokat, s az ellen által meglepettek. 10 veszté életét, a többiek hátrálni kényszerültek, oda hagyván az ágyút martalékúl.
Reggeli 41/2 órakor az egész várost körűlfogá az ellenség, s három helyen 9 ágyúval kezdé meg az ostromot. A nagy eső szakadván, a város népe mely álomban volt, emberinket alig lehet összegyüjteni, az ellenség ellenben folyvást előnyomult. 6 három és 1 fontos ágyúi keresztül czikázták a város minden részeit, kartács és puskagolyók is sűrűn hullottak. A város lakói nagy zavarban voltak. Az ellenség ágyúzása egyfelől délutáni 2, másfelől 1/25-ig tartott. Temérdek széna, szalma és sok háztető felgyujtatott, de előbb az ellenség a házakat kirabolta.– A helybeli rácz lakosság elárulta a mieinket, mert eleintén csak levegőbe lőtt, midőn pedig az ellenség a városig ért, akkor a ráczok egyenesen a mieink ellen kezdtek tüzelni. Igy sikerült a szerbeknek a város fele részét reggeli 81/2 órakor lefoglalni Szászka és Kussics felől és délután 1/23 óráig birtokukban is volt. Ez idő alatt a város utczáin folyvást tartott az ágyúzás és puskázás. Délután 1/23 végre a mieink győztek, az ellenség a városból kiveretett. Most az áruló ráczok megboszulására került a sor, embereink közűlök sokakat bezárattak, többet pediglelődöztek utczán és házakban. –
A lövöldözésnek esti 61/2 órakor vége lett, 71/2 érkezett meg a verseczi főszolgabiró, Damaszkin István, egy század Rukavina gyalogsággal a városba, éjjeli 2 órakor pedig ismét egy század Rukavina. Igy a városment velőn. A dsidások a városon kívűl foglaltak helyt; az ellenség ágyúi őket is érték, ők estve Udvarszállásra vonulva, az őrhelyet elfoglalták.
Blomberg, ezredes, a városnak ezen vészteljes állapotában, az iroda bezárt őrseregnek segedelmére erélyesen intézkedett.
Emberink vitézül viselék magokat. – Halottaink és sebesülteink számát még nem tudhatni, az ellenrészről 100–nál több veszett el.
Mieink közől e csatában különösen kitűntek: Maderspach a fehértemplomi derék parancsnok, ki a város védelmét a legnagyobb elszántsággal és hidegvérűséggel vezérlé, Skublics Rukavina ezredbeli főhadnagy, ki a temesi önkénytes nemzetőröket vezérlete, és Filipesco hadnagy, az illyr-bánsági ezredből, ki az ágyúkat kormányozá. Fiala, hadi kormányszéki tiszt, ki a temesi határőröket Fehértemplomba vitte, s derekasan vezérelte. Jó szolgálatot tettek az ádorlak és csákóvári nemzetőrségek is kitünően viselék magokat a nemzetőrök közől Onassy és Tormássy Kálmán szolgabirák, Czichini főhadnagy, Rumi altiszt, Abancourt, egy nem rég 13 évi politcai fogságából kiszabadult lengyel, Rötth László, Somogyi, s többen igen sokan. A két fiatal tanuló Medveczky testvér is, mint önkénytesek részt vettek a védelemben.
A fehértemplomi jobb érzelmű lakosok temérdek kárt szenvedvén, megérdemlenék, hogy a hon gondoskodnék felségélésükről; ha minden város igy viselné magánt, mint ezek, ugy ellenség nem fogná megronthatni e magyar hazát.
Eddig a tudósítás. Hitelesen jelenthetjük, hogy a tudósító óhajtását az illető ministerek nyomban teljedésbe vették. A belügyminister, a kártalanítás eszközlése végett, a károk felbecslése iránt intézkedett… a pénzügyminister pedig addig is, míg ez megtörténnék, tüstint 3000 pftot küldött a szegényebb károsultak szenvedéseinek pillanatnyi enyhítéseire. – Csak még egy kissé kitűrő legyen Fehértemplom lakosainak hazafisága s békéje, szabadsága biztosítva lesz, s a hazát háladatosnak tapasztalandja.
Ilyennek tapasztalandják azon derék bajnokot is, kik a haza s király iránti hűségtől lelkesítve, a törvényességet védik, a pártót és ellen híven és férfiasan. Minden derék bajnok tapasztalandja, hogy a magyar nemzet, a hűséget és vitézséget hálásan tudja méltányolni, hitelesen mondhatjuk már is, hogy a hadügyminister a derék Maderspachnak őrnagygyá kineveztetésére a szükséges lépéseket megtette, Skublics főhadnagyot pedig kapitánynyá, s Filipesco hadnagyot főhadnagygyá előléptette. – Örömmel lemondhatjuk azt is, hogy a pénz- és hadügyministerek, valamint a katonatisztek, közvitézek fizetéseit már tetemesen megjavították, ugy ezen javítást az ekkorig olly nyomorú nyugdíjazási rendszerre, a haza hű harczosai özvegyeinek, s árváinak gyámolítására is kiterjeszteni elhatározá. – A ministerium pedig minden egyes érdemet különös kitüntetéssel és személyes jutalmakkal méltányolni szintugy elhatározá.
Alkalmat veszünk itt azt is tudatni a közönséggel, hogy a sz. Tamás körüli tábor balszárnyának vezérletével, Wollnheffer vezérőrnagy helyére, a derék Bakonyi ezredes bizatott meg, ki hősies magaviseleteért, valamint már a haza méltánylatát birja, s jutalmát tapasztalandja, ugy seregének is bizalmával méltán dicsekhetik.
Blomberg, Kiss, Castiglione ezredesek szint azon derék férfiak közé tartoznak, kik iránt nem fog késni a méltó elismerés és kitüntetés, s kik további sikeres buzgalmuknak ahálás nemzet teljes bizalommal néz elébe.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem