OLÁHORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

OLÁHORSZÁG.
Bukurest, aug. 8-ról. Egy idő óta itt a népgyülések s utczai csoportozások egymást érik.
Az előbbi kormány összes tagjai lemondván, csakugyan 6 tag megválasztatott közűlök, de a török biztos, egy régi szokásra hivatkozva, azt követelte, hogy herczeg választásig egy herczegi helytartóság – törökűl: Kaimakamie – melly három tagból álljon, választassék.
Ezen ohajtásnak végrehajtása végett, mára nagy népgyülés van hirdetve, mellyben tagokúl, az ingadozó jellemű metropolita kihagyásával, Polcsen, Eliade, s még egy harmadik – ki felett a vélemények még mindig megosztvák – fognak megválasztatni.
A választásnak harmad nap alatt meg kell történni, s akkor Suleiman pasa ide jőend.
A giurgevi törökerő öt ezer emberrel, és egy ágyú-teleppel szaporodott; az oláhok mindennemű óvással és tiltakozással élnek, csakhogy az ozmán Giurgevnél belyebb ne jőjön. A törökerő megjelenése iránt különbözők a vélemények: némellyek azt rebesgetik, hogy a török Bukurestben meg nem állapodandik, hanem hogy az osztrák császár helyreállítása végett, Magyarországba menend; mások ellenbenaz hírlik, hogy a török igenis Magyarországba jővend, de a ráczok és horvátok megfékezésére.
Értesitőnk szerint, az a valószinű, hogy a török az orosz beavatkozásnak esküdt ellensége a miatt, mert annak befolyása a dunántúli alattvalókra nézve veszélyesnek látszik előtte; de minthogy az orosznak ellene nem szegűlhet, kénytelen ő is az orosz nóta szerint tánczolni, s ez okból halogatja az oláh függetlenség – alkotmány – megerősítését, mellyet azonban, ah az egész nemzet nép pedig békés úton kivánandja, megtagadni nem lehet.
A porta elismerte a franczia köztársaságot, s ennek követe, az oláhok érdekében, már egy jegyzéket is adott be a divánnak.
Az oroszoknak Moldvábóli visszavonulására a parancs már ki is volt adva, midőn egyszerre csak 15 nappal megtoldatott a benmaradás.
A Bukurestben levő orosz ügynöktitkára, Kátoff, több itt levő szerbeket és bolgárokat föllovalt, hogy mennének Magyarországba, hitfelekezetbeliek segedelmére, s már mintegy 40 tagból álló gyülevész csoport csakugyan meg is indult.
– Egy Bukurestből augustus 10. írt magánlevél szerint az oláhországi csomó, annyira mennyire megoldatott. Szüléiman pasa az újonnan választott három kormánytagot, Georg Golesent, Eliadet, és Tellt elismerte. A török, jóllehet giurgevnál beljebb nem jővend, mindazáltal három tárgy feletti discussiót tűzött ki: A suffrage unversellt, a határozatlan számú nemzetőrséget, és a korlátlan sajtót. Kormánya nem akarja. Ma kilencz tagból álló küldöttség menend Giurgevba. Az orosz még mindig Moldvában van, de nem sokára ki kell takarodnia.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem