MOLDVA ÉS OLÁHORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

MOLDVA ÉS OLÁHORSZÁG.
Jassyból. A Pruthnál összevont orosz sereg előcsapatainak Moldvába történt benyomulása felől következő hitetes értesitést vettük. A beszállított muszka serege nem 40000, hanem csak 2500 főnyi gyalogságból áll, s nem is 2, hanem egy telep álgyújok van 8 darab álgyúval; valótlan az elterjedt hír is, mintha ezen seregnek egy része a moldvai határszéleken Bukovina irányában volna felállítandó.
A muszka sereg tábora már felállittatott, julius 13-án tartottak ünnepélyes tábori isten tiszteletet; s a sereg felebb Dhuamel tartott szemlét.
A muszka sereg bevonulásának czéljáról és itt tartózkodása idejéről, még sem szózat nem intéztetett a lakosokhoz, sem a külhatalmak ügynökeit nem értesíté még a moldvai kormány.
Annyi bizonyos, hogy a csak néhány napig tartott forradalmi ideiglenes kormányt a Solomon és Odobesco vezérlette reactionalis párt megbuktatá; s az azelőtti ministerek Ballian és Cornesco vették át a kormányzást.
Azt hirlik, mintha a forradalmi ministerek a pénztárakban talált pénzekkel együtt a hegyekbe vonultak volna. E rögtön változást a muszka sereg érkezte által elterjedt panicus félelem idézte elő.
Julius 12-én egy török szállító gőzös, hihetőleg megrakva mindennemű hadi szerekkel, érkezett a galaczi révbe, másnap a gőzös fölfelé vitorlázott a Sereth torkolata és a város közt fekvő s stratégiaiai szempontból igen kedvező hegyfok közé, s e tér tüzeték ki táborhelyül. A Rustukkal szemben fekvő Giurgevo városát is török sereg szállta meg; s ekként a dunai két herczegséget egy időben szállták meg a muszkák és törökök.
Julius 13-ról szóló Hussi tudósitások szerint, midőn a muszka sereg Slobodziában, Aleko Rosznovano birtokában időzött, igen sok katona veszett el a cholera miatt.
Mennyi legyen az Oláhország felé nyomuló muszka sereg, szám szerint nem tudhatni még, hír szerint 10–20 ezerre megy; de bár mennyi legyen is, mond tudósítónk, a mindenfelől megrendelt élelmi szerek nagy mennyisége gyanítani engedi, hogy a sereg hosszabb ideig kiván itt maradni. Még ugyan kész pénzzel semmi sem fizetteték ki, csupán a rendeletek vannak megtéve. ennek következtében iszonyú az élelmi szerek drágasága, a kereskedés és műipar egészen megakadt, mindenki borzad a jövendőtől.
Gabna-, bor- és szénatermés ugyan elegendő volna, de hiányzik a munkáskéz betakaritásukra; mert egy részről a cholera dühöng, más részről a földnépe az idegen sereg szállítására van kirendelve, mik miatt nem végezheti saját dolgait.
Minthogy a velünk határos, s kereskedési tekintetben is reánk nézve nagy fontossággal biró dunai fejedelemségeket külhatalmak fegyveresei szállták meg: külügyi ministeriumunk azonnal kérdést intézett, ugy az austriai külügyi ministeriumhoz, mint az Innsbruckban tartózkodó orosz követhez, fölvilágosítást kivánván a megszállás okairól, s arról, valljon ez által a magyar határok megtámadása nem szándékoltatik-e? Az austriai ministerium pedig azt nyilvánitá, hogy a muszka kabinet részéről még ez iránt semmiértesítvényt nem kapott; hanem annyit mond, hogy ezen megszállásra a muszka, mint az aldunai tartományok protectora, az adrianopoli tractátusnál fogva érzi magát jogosítva, s ezen lépte a tartományokban kiütött lázas mozgalmak által kellőleg van indokolva, és más szándékot róla nem lehet föltenni. Továbbá az austriai külügyi ministerium annál kevésbé lát okot a magyaroknál aggodalomra, minthogy a muszka udvar Austria császárjával még folyton barátságos viszonyokban áll, s gyakrabban kijelenté, hogy Austriának belügyeibe semmi szín alatt sem fog avatkolzni, csupán a birodalmának nyugalmát háboritó zavarok ellen kivánja magát biztosítani.
A Jassyba vonult muszka sereg számát a bécsi ministerium is annyira teszi, mint mi tudósítónk szerint előadók, csak azon eltéréssel, hogy az előbbi a Foksán felé nyomuló hadsereg számát 4000-re teszi.
Julius 16-án nagy sereg sáska vonult el Jassy felett.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem