AUSTRIA.

Teljes szövegű keresés

AUSTRIA.
A Bécsben megjelenő „Völkerbund” czimű, Orosz József által ügyességgel és jó tapintattal szerkesztett lap föladatának egyik ágaul tüzte ki: a magyar dolgokat a német olvasó közönség előtt igazságos és sokkal tisztább fényben föltüntetni, mint az eddig bármelly német lapban láthattuk ugyanannnyira, hogy vastag tévdéseiket, együgyü elferdítéseiket és legbadarabb combinatiókat hallanai már szinte megszoktuk. A Völkerbund e tekintetben szövétnekül szolgálhat, miként egykor a „terra incognita” igen sok dologról vonta félre a leplet.
Egyik legközelebbi számában a bécsi ujon alakult ministerium programmját veszi bonczkés alá. Közöljük a programmot és közöljük a Völkerbundnak fölötte elmondott nézeteit.
A ministerium, ugymond a programm, alkotmányos-népszerű monarchiát szándékozik megalapítani. A haza kivánatit és szükségeit a kivívott szabadságban központosítni ohajtván, a törvényes haladás barátira támaszkodva hiszi, hogy a nép és trón jogait minden megtámadás ellen megóvhatja. Azt mondja, hogy erős lesz hogy a nép kivánatával karöltve fog járni, a közvéleményt kellő figyelembe veendi, de meggyőződése ellen semmit nem hagy kierőszakolni. Az alkotmányos szabadság áldásait minden provinciára egyaránt ki fogja terjeszteni. Arról is meg van győződve, hogy Austriának, mint az ueropai civilisatio keleti határőrének nagynak, erősnek és egynek kell maradnia. Minél fogva neki nemcsak a politicai, de egyszersmind a leggyökeresebb administrativ reform ministeriumának kell lennie. A nép és kormány közötti bizalmatlanság válaszfalai ledöntésére, a provinciák nemzeti ügyeire nézve nyiltságot hidret. Végre azt hiszi, hogy a szándéklott nagy czél, mellet az összes haza elérni ohajt, s Austriának Németországgali egybeforrása a nemzetiségeknek teljes egyenlő följogosítása által érethetik el.
ezekben a központosul a ministerium politicai hitvallása. Mások is igy szóltak, mond a Völkerbund, azonban, „versprechen ist leichter als halten.”
Azon pontot illetőleg, mellyben a ministerium abbeli meggyőződését fejezi ki, hogy Austriának mint a keleti civilisatio határőrének nagynak, erősnek kell maradnia, s annál fogva nemcsak a politicai, de leggyökeresebb administrativ reform ministeriumának kell lenni, – ezt jegyzi meg a Völkerbund, hogy ha Austria nagsága és egysége alatt az austriai monarchiának hajdnai birodalmak öszletét (Staatencomplex) kell érteni, tartani lehet, hogy a ministerium feladatának nem felelhetend meg. Magyaroszág legalább „az europai civilisatio határőrségét” illetőleg saját nézeteit fogja követni, az asutriai ministerium tanácsát s közremunkálását egyáltalán mellőzni fogja, legkivált pedig a gyökeres administrativ reform kérdését illetőleg.
Miként felel meg a ministerium abbeli feladatának, miszerint a nemzetiségek teljes egyenlősggel jogosíttassanak föl, a bécsi országggyülés hihetőleg nem sokára megpróbálja; mi pedig a határozatlan „birodalom” kifejezést illet: megtörténhetik, hogy legközelébb olly körreé olvad össze, mellyben a különbféle nemzetiségek s azok surlódásai a bécsi ministeriumnak nem nagy fejtörésbe kerülnek. – Nem kell feledni, ugymond, a nagy egy Németországot s a birodalmi főkormányzót, kinek az austriai császár alárendeltj, – de a magyar király nem.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem