Kereskedelmi hirek.

Teljes szövegű keresés

Kereskedelmi hirek.
Károlyváros, oct. 12. Mi alatt a mai gabonapiaczainkon pang a kereskedés, ugy hogy csak egyik vagy másik sütő vesz nehány mérő buzát 4 3/5–4 3/4 forintért, vagy pedig hol egyik, hol másik vendéglős nehány mérő zabot 1 1/4–1 2/4 forinton: addig Sziszeken igen élénk a csere. Minden megérkező gabonát azonnal megvesznek Karniolia számára. Nevezetesen mintegy 1000 mérő csekélyebb minöségü pancsovai buza 4 ft 16 kr,, 1600 mérő jóféle pancsovai buza 4 ft 40 kron, és 3600 mérő 4 ft 54 kron; továbbá 1100 mérő szép, becsei buza 5 ft 20 kr, és 1200 mérő romlott pancsovai kukoricza 2 ft 24 kron kelt el. – A mostani készletünk nem több 400 m. pancsovai, és 1300 becsei buzánál, mellyekért 4 for. 54 kr. – 5 forint 20 krt kérnek. –
Az árpa 2 ft–2 ft 10 kron, zab 1 ft–1 ft 6 kron megy. – Sziszekben még mindig várakoznak ujabb és ujabb szállitmányokra; a legujabban érkezendők azonban mindjárt össze fognak vásároltatni, minthogy már több karnióliai vevők lesik. – Nem rég érkezett ide egy szállitmány kukoricza, mellyet hasztalan kináltak 3 ft 10 kron, minthogy e gabonát még a legcsekélyebb áron sem lehet a tengernél eladni, minthogy ezen vidék lakosai (Fiume és Károlyváros közt) szükségletüket a Fiume és Zengbe menő fuvarosok által szerzik be.
Föltünő azon körülmény, hogy a zabnak olly nagy ára van, ámde még bánáti zab majd semmi sincs itt, még a végőrvidékből sem jő, minthogy az ottani hatóságok az eladást, megtiltották, hogy a termesztők tavaszszal annál drágábban adhatván el, több pénzt szerezhessenek, s azt feében el ne vesztegethessék.
Udine, oct. 15. A Friaul határát képező hegyek ormai már hóval födvék, és némelly völgyekben már dér is volt. A kukoricza legnagyobb részt betakaritva van, és sem minőség, sem mennyiség tekintetében nem ad panaszra okot. A későn érő kukoriczával nincsenek annyira megelégedve, minthogy levelei itt-ott elszáradnak, e miatt pedig a csövek nem érhetnek meg. Tatárka fölső Friaulban szinte tetemesen kárt szenvedett. A burgonya-vészt itt nem igen veszik észre; kerti veteményeinket pedig helylyel közel a hernyók végképen leették. A szüret igen bő. Némelly vidékeken azonban a szőlőfürtök nem érhettek meg tökéletesen; mig másutt az eső következtében kárt vallottak; azonban ez csak némelly helységekre nézve áll, de a szőlőfürtök osztályozása 1411által talán még jobb borra teendünk szert mint eddig. – Rozs már elvettetett; s ez most sokkal nagyobb mennyiségben mint előbb.
Fiume, oct. 15. Triestből és Odessából még folyvást hoznak gabnát; (bár csak már vasuton Magyarországból is hoznának!) buza 6 ft–6 ft 20 kron; galaczi kukoricza (1 stajó) 4 fton kél. Bánsági buza, minthogy helyben is drága (olcsó fuvar, vasut pedig nincs) itt aligha nyereséggel eladható lenne. Méz az idén 66%-el több szüretett, jobb is, de mivel nem igen keresik, 9 fton is kapható. – Gesztenye csaknem még egyszer annyi termett mint taval, de minősége csekélyebb; mázsája 2 for.–2 forint 30 kron adatik.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem