Vegyes közlemények.

Teljes szövegű keresés

Vegyes közlemények.
Az örökváltság 65 szóval 64 ellen Erdélyben is átment. „Az urbéresek, kik vagy maguk, vagy elődeik 12 évtől fogva már e hon polgárai, az általuk használt urbéri állományok, vagy azok után járó egyes tartozások iránt is földesuraikkal bár mi czim alatti szerződésre és birtoklásra feljogositvák.”
V. Uj.
Az Erdélyi Hiradó aug. 1-ji száma szerint a sáska Háromszékre beütött. Szomoru hir, mit még szomorúbbá tesz az, hogy a cholera is azon irányban folytatja utját Europa felé, mellyen 1831-ben ide beütött.
A triesti viz- és jégkár ellen biztositó társaságok hatása kir. rendelet következtiben megszüntetett. A hazai jégkár ellen biztositó társaság ez által nem keveset nyert.
A bánáti buza kelete Velenczében julius 27. kelt tudósitások szerint nem nagy volt. A bánáti valamint a galaczi buzának stajó-ja (1 stajó = 1 38/100 bécsi mérő) 4 1/2–4 1/4 forinton, a görög buzának stajója pedig 3 1/3 forinton kelt.
A bánáti buza kivitele. Bukaresti hirek szerint Galaczra több gabnaterhelt austriai hajó érkezett a felső dunáról, s reménylik, hogy a jó sikerrel végbe ment aratás után a bánáti hajók sem fognak kimaradni!
A bécsi segedelmező egylet jul. 17-kén tartá első közgyülését, mellyben, a mi legelőször történt Bécsben, a nők is ülést és szavazatot kaptak, és az elfogadandó szabályok elhalasztását azon okból kivánták, minél több ember kezin megforduljanak, és ezt csakugyan ki is vették. Az egylet vagyonállapotja rövid fenállása után is meghaladja a 20,000 pftot, és mig naponkint 2500 adag-levest osztogattat ki, az egylet más czéljai felett is, a felállitandó hálótermek felett tanácskozik.
Az austriai kormány-rendelménye az idegen vándorlegények bebocsátása iránt. – Ezen rendelmény következtében (költ folyó év jun. 21-kén) 1028az idegen vándorlegények közül csak azok bocsátatnak be kikre állandó elfoglaltatás vagy bizonyos munka vár. Ezen rendszabály által elejét akarják venni a foglalatosság nélküli, tehát koldulásra kényszeritett vándorlegények száma szaporodásának, melly Németországon a nélkül is olly nagy, hogy naponkint 40–50 szólitja meg az embert alamizsnáért.
Tunisban statusbank. A tunisi angol consul jelentése szerint a bey Tunisban stattisbankot állitott. Mióta beszélnek nálunk egy statusbank felállitásának szükségéről mióta beszélik hogy iparunk, kereskedésünk felvirágzása bank nélkül csaknem lehetetlen: mégis a sok szónak semmi sikere. A tunisi bey tesz, és ha ugy halad ezután is a javitás pályáján mint kezdte, az egykor rabló országot nem sokára a civilizált országok sorába emeli.
A földmivelési és kereskedelmi költségvetés Francziaországban 1830 óta 10 milliórul 14 millióra emelkedett. Ezen emelkedést, főleg a tengeri halászat gyarapitására forditott öszveg okozá, mire 1,600,000 frank adatik ki, továbbá a mezei gazdaság emelésére rendelt költség, mire 1,100,000 frank van, szánva. A maradvány müvészeti és iparos iskolákra, példány-juhászatra és ménes-intézetre forditatik. Hol a status a földmivelésnek s iparnak igy megadja a keresztvizet annak felvirágzásán semmit sem csodálkozhatni.
Shakspeare-háza Stratfordban eladó. A stratfordi Shakspeare-egylet azonban, és a régiségi társulat egyesült a végett, hogy ezen, minden mivelt angolnak szent helyet közönséges nyerészkedés tárgyává tenni ne engedje. Az ismeretes Walter Savage Landor iró, az Examinerben felszólitást intézett a nemzethez, mellyben a többi közt szégyennek mondatik, mintegy 2000 fontot „a földön legnevezetesebb ház” megvételére nem forditani, „azon ház megvételére, mellyben a legjobb költő és legbölcsebb ember valóban fenséges bölcsője állott.”
Tartalomdús chinai példabeszéd.A Charivari szerint van a chinaiaknak egy példabeszéde, melly életbölcseségöket magában foglalja. – Azon hires példabeszéd ez: „ülni jobb mint menni feküdni jobb mint ülni, de aludni mégis legjobb.” Erre a Charivari azon megjegyzést teszi, hogy a chinaiak ezen életnézetökkel nem igen büszkélkedhetnek, mert az a németekkel is közös. Ha a Charivari minket magyarokat ismerne, bizonyosan azt mondaná, hogy a chinaiak tőlünk tanulták azon példabeszédet.
Közép-afrikai expeditio. A „Spectator” egy liverpoli kereskedő, Jaminson Robert által Becrost kapitány vezérlete alatt kiküldött középafrikai expeditioról tudósit, melly annyira haladt már, hogy a Niger folyam megvizsgálásából csak 8 mérföld vagyon hátra. E folyam kulcsa termékeny és különböző néptörzsökök által lakott országoknak, mellyek a kereskedői világnak számíthatatlan hasznot igérnek. Az alsó Niger folyam és ágai egy roppant kiterjedésü Deltán (ország) folynak keresztül, s partjait több száz mérföldeken keresztül a legtermékenyebb földek és erdőségek környezik, lakói harczias de nem egészen műveletlen négertörzsök. A közép Niger mellett az Iddahon tul lakók inkább az arabokhoz közelitenek, amazoknál miveltebbek, sőt vannak városaik, mellyek egyikében 20,000 lakos van, a közlekedésnek azonban nem igen nagy kedvelői. 1029Az arabok által, kik egész karavánokkal jönnek ide, és az egész kereskedést kezeik közt tartják az europaiak ellen ingereltetnek, de e gyülölet nem olly erős, és a kereskedés, melly a sok nehézségekkel összekötött karavánoknak nagy nyereséget nyujt, sokkal jobban és hasznosabban eszközölhető a rövid és kényelmes folyam-uton.
Oktatási ügy Francziaországban. Cormenin a franczia oktatási ügyről megjelent röpiratában többi közt ez is áll: a rendetlenség, melly némelly osztályokban uralkodik, kivált ha a tanitó nagyot hall, minden fogalmat meghalad. A padokban puncsot főznek, shakkot, kártyát játszanak, szappanbuborékot funak.
A szász iparegyleti gyülések Chemniczen folyó hó 2-kán kezdettek meg, mint halljuk a zittaui iparegylet egy kérvényt nyujtand a kormányhoz: hogy a vámszövetségnél az élelmiszerek vámjának lejebb szállitását eszközölje.
A német postacongresz Dresdában még ez évben összeülend, s benne Austria is résztveend, czél: az átviteli bér eltörlése, s egy átalános postadij-rendszer felállitása.
Az ausztriai nemzeti bank jónak látta a prágai bankfiókpénztár által kiadatni szokott 3 pct statusközépponti pénztári utalványokat 500,000 fttal, azaz egészben 2,500,000 ezüst forintra emelni.
A pápa és a szárdiniai király közti kereskedelmi szerződés a „Diario di Roma” szerint jul. 3-kán köttetett meg.
Toskana népessége 1846-ban 1,565,757 lélekbői állott, tehát 16,880 lélekkel több mint azaz előtt való évben.
Poroszország népessége 1846-dik végével 5080 geographiai négyszeg mérföldnyi téren 16,112,948 lélekből állott, tehát egy négyszegmérföldre jutott 3172 lakos. A közelebbi 3 év alatt a népesség 641,864 lélekkel szaporodott. Az ország 10 nevezetesebb városainak népessége 1846. végével következő volt:
Berlin 408,502; Boroszló 112,194; Köln és Deux 95,202; Königsberg 75,234; Danzig 66,827; Magdeburg 55,816; Aachen 48,557; Stettin 45,807; Posen 43,059; Potsdam 39,551 lélekkel.
Tiztalléros bankjegyek Szászországban. Mint a kereskedői világra érdekest megemlitjük a Szászországban kiadott Chemnitz-Risai vastut-társaság tiztalléros bankjegyeit. Ezen 4 pctes kötelezvények a papirpénzt tökéletesen képviselik, miután azok minden időben nemcsak a társaság pénztárainál, de a lipcsei banknál is beválthatók, és pedig kamataikkal együtt. E bankjegyek 5 évre szólanak, akkor a társaság köteles azokat 4 1/2–5%-al beváltani.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem