Uj találmány a mathematika körében.

Teljes szövegű keresés

Uj találmány a mathematika körében.
Hazánkban, hol a realis tudományok alig birnak nehány képviselővel, nem lehet nem örvendenünk, midőn olly férfiu tünik fel, ki nemcsak a mathematicai tudományok eddig létező kincseit birja, hanem ezen nagy hasznu ösvényen uj és fontos találmánynyal áll elő. Már több év előtt több külföldi lap figyelmessé tette a tudós világot, mind magára a találmányra, mind az azt felvilágositó s használatát magában foglaló könyvre, azonban szerzőjök Döbner János ur, főméltóságu Pálffy herczeg uradalmi mérnöke eddigi több oldalu hivatalos elfoglaltatásainál fogva nem volt képes a találmányt terjeszteni, s közhasznuvá tenni; végre azonban örömmel tudósithatom a közönséget mind magáról a találmányról, mind arról, hogy az számos példányban kapható. A találmány maga tükörüvegből készült fel- és levételi számitó készület (Berechnungs-Ab- und Auftrags-Apparat), s ugyan fenebbi tisztelt szerzőjétől egy azt felvilágositó munka is jelent meg német nyelven, (ohajtható, hogy derék szerzőjök mint magyar magyarul is adja ki). Ezen készület nemcsak 0,01 ölig, vagy 1/5000 ujjnyig való legszigorubb pontosságot nyujt bárminő mértékeknél, mellyek geometriai térszámitásuknál előfordulnak, hanem általa csupán a tényezők levonása által minden további calculus nélkül té.rek megszámitathatnak, miáltal természetesen sok idő nyeretik, még is sok oldali számitási hibák is kikerültetnek; – végre ezen készület még azon előnynyel is bir, hogy általa egyedül minden térkép olly módon örökithető, hogy azok századok mulva is tökéletes épségökben, t. i. ugy mint a felvételi feszitmények még a lemetszés előtt voltak, előállithatók a nélkül, hogy uj mérések volnának szükségesek; miáltal a már egyszer fölmért bármilly nagy tér jegyzőkönyvképen mindenkorra fentartható. Nem különben fontos azon körülmény, hogy általa bármilly térképek, bármilly mértékláb szerint lemásolhatók, nagyobbithatók és kisebbithetők, s e mellett az eredetiek legkevesebbé sem szenvednek beszurkolás által, mert általa a czirkalom egészen nélkülözhetővé válik. Mind ezeknél s különösen az üveglemezek 695pontos egyenszegüségöknél fogva is ezen készület bármelly technikai munkálatoknál különösen ajánlható.
Látható s egyszersmind a 33 ft p. p. megszerezhető bármelly bel- s külföldi mérték szerzését a következő helyben: Pesten Calderoni István urnál a váczi utczában, Pozsonyban Szieber Henrik ir- és rajz-szerárusnál a Mihály utczában, Bécsben Theyer és társ nürnbergi kereskedésében, karinthiai utcza 905-dik szám alatt, s szerzőjénél Malaczkán Pozsonytól 3 m fnyire, ki bérmentes levelekben bármilly megrendeléseket szivesen elfogad.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem