Czukorgyártás.

Teljes szövegű keresés

Czukorgyártás.
Felső Sziléziában, hol a répaczukorgyártás némelly át nem gondolt s balul sikerült vállalatok következtében már már hitelét vesztette, most ismét fölkerekedik. Most ismét több földes ur az értelemnek és a pénznek minden erejével kezd e gyártáshoz. – És kétségtelenül jó sikerét látandják. Mert mezőgazdaságuknak hatalmas istápolót nevelendenek benne, melly megerősödve, vetélkedhetik a pálinkafőzéssel, melly tehát emezt egészen nélkülözhetővé is teheti, a civilisatiónak igen tetemes szolgálatára. A pálinka az aljasodás, az elfajulás iszonyun aggasztó kórságával lepi meg az alsóbb osztályok mostani nemzedékét: mig a czukor fogyasztása ellenben egyik mértéke szokott lenni és méltán a jóllétnek s azon nemesebben élni-tudásnak, melly a magasabb miveltség zománcza. Azért igyekezzünk répaczukorgyárainkat szaporitani, általok nemcsak mezőgazdaságunkat fogván egy ujabb s jövedelmező foglalkodással, a répatermesztéssel megajándékozni: hanem népünk élvezeteit is nemesiteni.
Örsy.
Takarék-pénztár. A Pestmegye pártfogása alatt álló hazai 1-sőü takarékpénztárnak 1846. évi jul. hónapban történt pénzforgalma:
Ugymint: mult hó végével maradt készpénz 128,237 ft 48 kr.; 5% – 4% betételek és kölcsönöktől befizetett ka
matok 182,841 forint. Visszafizetett tőkék 88,320 forint, összesen 399,398 forint 48 kr. Kikölcsönöztetett 213,138 ft 151 kr., kifizetett 5%–4% betételek és ezektől járó kamatok 138,148 ft 52 kr., 351,287 ft 7 kr. Maradt készpénz 418,111 ft 41 kr. pengő pénzben.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem