Burgonya czukor.

Teljes szövegű keresés

Burgonya czukor.
Nevezetes kelendőségre kapott a burgonyából készült ugy nevezett gazdasági vagy egészségi czukor. A legnagyobb fogyasztók a mézeskalácsosok, kik azt a mézeskalács és méhser (Meth) készitésére használják, azután a kereskedők, kik szörp közé vegyitik, a fényüzési sütők nyalánksági süteményeikben, tovább a liqueur gyártók, kik minden szinü liqueurekre használják, és végtére a gyógyszerészek, kik orvosságokhoz mellékelik, minthogy a czukorszörpnél egészségesebb. Méhek táplálatára is fordittatik, egy részt mivel őket meg nem öli, mint a czukor szörp, másrészt mivel olcsóbb a méznél. De még a gazdaságban is, és pedig nemcsak szegény, de jó módu fogyasztóktól ugy a kávé édesitésére, mint más konyha készitményekre használtatik. E czukor gyártói a burganyából még lisztlangot is készitnek, mellyet a czukrászok szoktak fölhasználni. A hulladékok marha hizlalásra szolgálnak. Rendkivüli nagy tevékenységect nyilvániít ez iparágban A. Winkelmann et Com. Ezen firma alatt háron gyár létezik, az egyik Kahlenberger
950falucskában Bécs szomszédságában, a másik kettő felső Austriában Schwanenstadtban és Eichban. E czukornak évi kelete egyremásra 12,000 mázsára rug.
X. Y.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem