Világkereskedeli hirek.

Teljes szövegű keresés

Világkereskedeli hirek.
London, jan. 30. 1846. Lincolnschire-ből jött egy pár teher buzát kivéve, az ország belsejéből a mai vásárra semmi uj szállitvány nem érkezett, s minthogy a molnároknál levő gyüjtelék köztudomás szerint nem igen nagy, az árak, ha bár a vásárlásan különös élénkség nem mutakozott is, erősen állottak. A szép buza már majd mind elfogyott, sőt az alábbvalóból sem sok találtatik. E héten a vámozatlan jószágból is adatott el egy pár teher, ma reggel azonban nemigen kerestetett.
Árpa, bab, borsó változás nélkül. A két utóbbi czikkre nézve vámdíj tegnap feljebb ment quarterkint 1 schillinggel.
Általános árak:
buzaárpazabrozsbabborsó
56s. 1d.32s. 1d.22s. 5d.34s. 6d.37s. 6d.39s. 5d.
Vámdíjak:
16 s.6 s.6 s.8s. 6d-.5 s. 6d.33 s. 6d.
295Gabona-gyüjtelék az Entrepotban 1846. jan. 5kén.
buzaárpaliszt
Az egyesült királyságban quarter94799245803 mázsa508633
Londonban quarter3912026066 mázsa81271
London, jan. 30. 1846. utolsó levelem óta a parlament január 22-kén megnyittatott; a megnyitó beszédet s a conservativ ministerek által javaslott kereskedési szabad elveket az angol lapokból eddig olvasták kegyetek. A vitatkozások Sir Robert Peel előterjesztése felett febr. 9-kén fognak megkezdetni, s igen hihető az ellenzék csekély erejénél fogva, hogy a javaslat kevés változással törvénnyé fog válni. – A szabadelvüek ugyan nem látszanak a gabnatörvények e részletes eltörlésével megelégedni, ők egyszerre minden bilincseket lerázni, sőt még engedményeket is nyerni ohajtanának. Egyébiránt ha az alsó-ház a javaslat mellett nyilatkozik, a felsőház is kénytelen leend, az aristocratia törekvései ellenében is, elfogadni.
A javaslatok főkép gabnára terjeszkednek, (lásd Hetilap 13. számát) s a vámdíjak leszállitása quarterkint 12 schillinget teend-.
Marha, szalonna, disznóhus, főzelék különösen burgonya, goromba gyapju, gyapot- és vászonkelme, s több más a vámtól egészen felmentetik, sok nyers- és ipar-termesztményekre nézve pedig a vámdíj felére leszállitatik. Azok közt főkép emlitést érdemel: fagygyu 3 sch. 2 d.-ről 1 s. 6 d.-re; szappan 30 s.-ről 20 s.-re, irósvaj 20 s.-ről 10 s.-re; sajt 10 s.-ről 5 s.-re; komló 90 s.-ről 45 s.-re; mindennemü égetett szesz 22 s. 6 d.-ról 15 s.-re spallonkint stb. Dohányról még nem volt szó.
Ellenzékre minden esetre számolhatunk, de reményljük, hogy a szabad kereskedési elvek győzni fognak, s módositás csak a viszonyosság elvei szerint tétetik a velünk összeköttetésben levő különböző nemzetekre nézve. 6–8 hét egyébiránt a vitatkozások közt elmulik, mig a javaslat mind a két ház által elfogadva törvénnyé fog válni, s az addigi bizonytalanság miatt a gabonavásárban nem is lesznek nevezetes változások; mind e mellett hihető, hogy a mostani árak megmaradnak, s talán fölebb is mennek, ha a félt valódi szükség a jövő hónapban csakugyan mutatkozni fog.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem