Fontos találmány a gyapjuszövésre nézve.

Teljes szövegű keresés

Fontos találmány a gyapjuszövésre nézve.
A Moniteur-Industriel (dec. 7-ről) a Reimsban felgyártott gyapju értékét 66 millió frankra, az azzal foglalkozott munkások számát 100,000-re, a szövőszékekét 1600ra teszi, s ezek közt 1000 vég neapolitain, 20,000 vég különféle bolyhos-posztó (Flanelle), 6000 bolivar, 4000 vég keresztbe szövött (croisirt) kelme, 1500 vég köpönyeg-posztó, 20,000 darab mellény, 10,000 vég kazimir, 300,000 darab sahwl, 25,000 gyapjulepel, a kisebb értékü czikkeket ide nem számitván.
Köztudomásra van, miszerint a gépszövést eddigelé számitván.
Köztudomásra van, miszerint a gépszövést eddigelé csak igen korlátoltal lehetett a gyapjuiparágnál használni, most azonban egy itteni ház találmánya következtiben mindenféle gyapjugyártmányra, keresztbe szövött, kallózott, kallózatlan kelmére, merinora, bolyhos-posztóra, sőt a moleton és nepolitainre is alkalmazhatni. A találmány már meg van próbálva, de még titokban tartatik. A feltaláló neve Croulette, kinek több évi kisérlet után sikerült azon feladatot megfejteni, mi körül az angolok olly sokáig hasztalanul fáradoztak, t. i. lágy gyapjuból font fonalat miként lehet gép által szőni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem