d) Répássy Mihály tábornok lovassági felügyelőnek, ugyanarról:

Teljes szövegű keresés

d) Répássy Mihály tábornok lovassági felügyelőnek, ugyanarról:
Hivatalosan felhivom Tábornok Urat az iránti jelentésétételre: hogy a Nagykárolyban szállásoló 650 főből álló s az ide mellékelt hivatalos levélben felszerelési hiányokban szenvedő tartalék huszárezrednek a szükségletekkeli felszerelésére mikor kerül a sor?
S átalában a még felszeretlenül veszteglő tartalék századok létszámjának bemtutatni kérem.
Megjegyzem, hogy a fennebb nevezett 650 főnyi tartalék ezred – begyakorlott legénységből állván – igen ohajtható volna, hogy hová elébb sikra szállhasson.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 6099.
Ered. tiszt. O. Lt. Hadügymin. 1849: 11794. (Tévesen 6069. sz. alatt.)
Mellette Eötvös Károly kormánybiztos Nagykárolyban, április 23-án kelt jelentése, mely szerint Farkas alezredes már többször hiába kérte a hadügyminisztériumot a tartalék osztály felszerelésére. – Répássy április 27-én Kossuthhoz intézett válaszában Farkas alezredes hanyagságára hárította a felelősséget, szerinte Farkas nem elég ügyes, válogat is, csak a csinos felszerelést fogadja el stb., így a nagyváradi ruhabizottmánynál mások mindig megelőzik. Kardot és pisztolyt viszont a fegyvergyárak nem tudnak megfelelő mennyiségben kiállítani. Jelentette egyébként Répássy, hogy a szóban forgó huszárosztály egy százada közben már felszerelve kiindult.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem