506. Arad, 1849 augusztus 4. Kossuth levele Szemere miniszterelnökhöz és Batthyány külügyminiszterhez: új szempontokat közöl velü…

Teljes szövegű keresés

506.
Arad, 1849 augusztus 4.
 
Kossuth levele Szemere miniszterelnökhöz és Batthyány külügyminiszterhez: új szempontokat közöl velük a cári fővezérrel folytatandó tárgyalásokhoz.
Szemere Ministerelnök és Battyhyány Kázmér Külügyminister uraknak!
Most veszem a tudósitást, hogy Nagy Sándort szétverték Debreczennél – legalább ma reggel* már futamodóinak minden neme Váradon volt.
Természetesen ez még az előző nap – augusztus 3-a – reggelét jelenti.
E mellett hallom, hogy Benedek 8000 emberrel Hódmező-Vásárhelyen van.
Nekünk 15.000 emberünk Makónál, 10 Szőregnél Uj-Szegeden, 10 ezeren Gyuláig van.
Irtam Dembinszkynek, hogy Benedeket támadja meg.*
Kossuth ezt a levelet a pontos kelet szerint hajnali két órakor írja, a köv. szám alatti, Dembinskinek írt utasítás viszont délután 5 órakor kelt.
Mit tett Görgey a debreczeni veszteség helyrehozására?
A dolog e helyzetében az orosszai értekezésnek, nézetem szerint, nyiltabb alapot lehetne adni.
1-ő alap, hogy a hitszegő austriai ház elannyira kitépte minden bizodalomnak alapját a népből, hogy ő alá vissza nem térünk semmi áron.
2-ik. Ne gondoljon minket olly könnyen legyőzhetni, mert mintsem Austria alá kerüljünk, készebbek vagyunk minden erőnkkel (mi nem csekélység) Valachiába, Törökországba vetni magunkat, s felgyujtani Orienst, mint Austriának megadni magunkat – ez soha, soha.
3-ik kérdés, mit mondanak egy orosz fejedelmi házbóli uralkodóhoz az 1848-ik alkotmánynyal? – Emlékeztetés a párisi, bécsi békekötésekre, melylyeknél az Autocratia nem mutatkozhat szenvedelmes ellenségnek az alkotmányosság irányában.*
A napoleoni háborúkat lezáró 1814 májusi párizsi békéről, ill. az 1814/15-i bécsi kongresszusról van szó, amelyeken Oroszországnak, mint a Napoleon fölötti győzelem főrészesének fontos szerep jutott.
4-ik. Ha Paskivicsnek erre nincs felhatalmazása, adjon salva gvardiát s utlevelet egy pár követünknek, kik egyenesen Pétervárra mehessenek a czárhoz. – – Ezek privát nézeteim.
Kossuth Lajos kormányzó.
Eredetije a Borsod-Miskolci Múzeumban.
Másolat: O. Lt. 1848/49-i iratok.
Közli Görgey István: 1848 és 1849-ből. Élmények és benyomások. III. köt. 341. s köv. l.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem