c) Köszönet Komárom városának a lekles újoncállításért:

Teljes szövegű keresés

c) Köszönet Komárom városának a lekles újoncállításért:
Komárom város közönsége máj. 26-i gyűléséből szép feliratban tudatta Kossuthtal, hogy a városra kirótt 298 újoncból 268-at kiállítottak, a hátralévő harmincat pedig a legrövidebb idő alatt kiállítják. Jelentették még, hogy a rendes illetéken felül 70 önkéntes is jelentkezett négy éves szolgálatra s kérték, hogy az előző évi tűzvész és hosszú ostrom következtében történt elszegényedésük miatt ezt fogadja el tőlük Kossuth a haza oltárára tett felajánlásként. Kossuth e sorokkal köszönte meg a hazafias áldozatot:
Az ujonczállitásnak Komárom városábani eredményéről a város közönségétől f. évi május hó 26-áról 268. sz. alatt vett felterjesztés folytán felhivatva érzem magamat a veszélykörnyezett haza nevében köszönetet szavazni e város hőkeblű lakosságának, melly a szeretett hazánkra sulyosodott szorongások és csapásokban olly bő mértékben részesülve, azokat magasztos elszántsággal elviselte és a haza védői közé állitott fiainak száma által a hazafiui buzgalomban csüggedni nem tudását bebizonyitva a haza méltánylása és tetleges hálájára magát tellyes mértékben érdemessé tette.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 7921.
Mellette Komárom város ismertetett felterjesztése az újoncok és önkéntesek névjegyzékével.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem