THUKÜDIDÉSZ (i. e. 460?–396?) görög történetíró

Teljes szövegű keresés

THUKÜDIDÉSZ (i. e. 460?–396?) görög történetíró
…elegendő volna, ha oly férfiak iránt, kik tettekkel szereztek maguknak érdemet, tettekkel mutatnók ki elismerésünket is…
A peloponnészoszi háború történe. Periklész beszéde, II. k. 35. f. – Thukydides. MTA, Bp., 1887. I. köt. 133. Zsoldos Benő;
…csak addig bírja mindenki szívelni a mások felett elmondott magasztalásokat, míg abban a hitben van, hogy az előtte elmondott dolgok véghezvitelére ő is bír elegendő erővel; mihelyt azonban nagyobbat hall, kajánul rögtön kétségbe vonja.
Uo.;
A legerősebb lelkek pedig azok, akik bár a legpontosabban ismerik, mi a veszedelmes, mi a kellemes, mindamellett a veszedelmeknek magukat kitenni nem vonakodnak.
I. m. 40. f. – Uo. 137.;
…kiváló férfiaknak temetője az egész világ; dicsőségük nem korlátozódik a hazai földön levő síroszlopok magasztaló felirataira…
I. m. 43. f. – Uo. 141.;
…a ti nagy dicsőségetek az, ha … oly életet folytattok, hogy akár erényeitekről, akár gáncsoló megjegyzések alakjában minél kevesebb hír szivároghasson ki a férfinépség közé.
Periklész az athéni hadiözvegyekről, I. m. 45. f. – Uo. 142.;
…az emberi életviszonyok közt a jog és igazság csak azok közt érvényesül teljesen, akiknek egyenlő a hatalmuk arra, hogy egymást azok tiszteletben tartására kényszerítsék; de ha ez nincs így, akkor a hatalmasabb azt teszi, amit megtehet, a gyengébb pedig meghajlik előtte.
Az athéniek és mélosziak vitája, I. m. V. k. 89. f. – Uo. II. köt. 154.;
…aki jó reménység fejében mindenét kockára veti – mert hát a reménység természeténél fogva tékozlásra hajlandó –, az csak akkor ismeri meg ennek megbízhatatlanságát, ha már elbukott, és semmije sincs, aminek a megőrzésénél jövőre felhasználhatná tapasztalatait.
I. m. 103. f. – Uo. 157.;
Dolgaiban az jár a leghelyesebb úton, aki a magával egyenlők előtt meg nem hátrál, a hatalmasabb kívánataihoz illendőképpen alkalmazkodik, a gyengébbek iránt pedig mérsékletet tanúsít.
I. m. III. f. – Uo. 161.;
…a demokrácia a polgárság egyetemét foglalja magába, az oligarchia pedig csak egy töredékét; …pénzök megőrzésére a gazdagok valóban alkalmasok, azonban a tanácskozások csak akkor mennek jól, ha bennök értelmes emberek javaslatokat tesznek, s alkalmas határozat csak a polgárok többségétől várható…
Athenagorasz beszéde, I. m. VI. k. 39. f. – Uo. III. köt. 34.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem