PRÉVOST, ANTOINE-FRANÇOIS (1697–1763) francia író

Teljes szövegű keresés

PRÉVOST, ANTOINE-FRANÇOIS (1697–1763) francia író
…komoly szolgálatot tesz a közönségnek az, aki módját ejti szórakoztatva tanítani.
Manon Lescaut és Des Grieux lovag története. A szerző művéről – Szépirodalmi, Bp., 1954. 4. Kolozsvári Grandpierre Emil;
Ha művelt és gondolkodó emberek megvizsgálják, mi a leggyakoribb tárgya beszélgetéseiknek vagy magányos álmodozásaiknak, könnyűszerrel megfigyelhetik, hogy ezek csaknem mindig erkölcsi kérdések.
…gondolataink és viselkedésünk ellentmondását azzal magyarázom, hogy az erkölcsi tanítások csupán bizonytalan és általános elvek, s ezért rendkívül nehéz azokat apró-cseprő cselekedeteinkben gyakorlatilag alkalmazni.
Uo. 5.;
Mindenki attól fél, hogy midőn jótékony és bőkezű akar lenni, lépre megy – és gyengének nézik, amikor gyöngéd és érző szívű akar lenni…
…csupán a tapasztalat vagy a példa siethet hasznosan az érző szív segítségére. A tapasztalat pedig nem olyan kincs, amelyet mindenki megvásárolhat magának, hanem a helyzettől függ, ahová a jó szerencse vetette az embert. Így hát nem marad más, mint a példa, amely irányt mutathatna az emberek nagy tömegeinek az erény gyakorlásában.
Uo. 6.;
…miközben megvetettem a világ javait, be kellett látnom, hogy legalább egy kicsiny részére e javaknak szükségem volna, akkor annál büszkébben megvethetném a többit. A szerelem erősebb a bőségnél, hatalmasabb a kincseknél és a gazdagságnál, de szüksége van ezek segítségére…
I. m. I. r. – Uo. 123.;
A szerelem mégiscsak kegyes úr, s a végzet sohasem okozhat annyi fájdalmat nekünk, mint amennyi örömmel ő ízleltetett meg bennünket.
A gazdagság értéke abban van, hogy mily mértékben elégíthetjük ki vágyainkat…
I. m. II. r. – Uo. 133.;
Az apai szív remekműve a természetnek…
Uo. 188.;
Csak az átlagemberek félnek a házasság elszakíthatatlan láncaitól.
Uo. 220.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem