NEWTON, ISAAC (1643–1727) angol fizikus

Teljes szövegű keresés

NEWTON, ISAAC (1643–1727) angol fizikus
A fizika minden nehézsége, úgy látszik, abban áll, hogy a mozgásjelenségekből a természet erőit kikutassuk, s azután ezeknek az erőknek a segítségével a többi jelenséget megmagyarázzuk.
A természettan matematikai elvei. Előszó – Heisenberg, W.: A mai fizika világképe. (Ford.: Morlin Zoltán.) Gondolat, Bp., 1958., 1960., 76. Morlin Zoltán;
…olyan vagyok, mint a tengerparton játszó gyermek, aki játék közben imitt-amott egy, a szokottnál laposabb kavicsot vagy szebb kagylót talál, míg az igazság nagy óceánja egészében felfedezetlenül terül el tekintetem előtt.
(Id. Heisenberg, W.: A mai fizika világképe. (Ford.: Morlin Zoltán.) Gondolat, Bp., 1958., 1960.) – Uo.;
A természeti jelenségek magyarázatához nem szabad több okot felvenni, mint amennyi igaz, s amennyi a szóban levő jelenség magyarázatához szükséges.
…a természet semmit sem tesz hiába, s mindaz, ami sok ok révén történik, bár kevesebbel is megvalósítható lett volna, fölösleges. A természet ugyanis egyszerű, s nem használja a dolgok felesleges okait.
A természettan matematikai elvei, III. k. 1. szabály – Uo.;
…azonos hatásokat ugyanazon okoknak kell tulajdonítani.
I. m. 2. szabály – Uo. 77.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem