BOSSUET, JACQUES-BÉNIGNE (1627–1704) francia író és hitszónok

Teljes szövegű keresés

BOSSUET, JACQUES-BÉNIGNE (1627–1704) francia író és hitszónok
Az emberi gondolkodás rendjével szögesen ellentétes azért hinni el dolgokat, mert azt akarjuk, hogy azok legyenek, és nem azért, mert láttuk, hogy valóban léteznek.
Dupré, P.: Encyclopédie des Citations. Comité de Rédaction sous la présidence de Fernand Keller. Éditions de Trévise, Párizs, 1959. 764. sz. Molnos Lipót;
Ahol mindenki azt akarja tenni, amihez kedve van, senki sem teszi azt, amit akar; ahol nincs gazda, mindenki gazda; ahol mindenki gazda, ott mindenki szolga.
Notre chemin. Les plus beaux mots humains sur la vie "humaine". (Préface de Bernard Fay.) Éditions Balzac, Párizs, 1943. 43.;
Lemond az igazságról, aki megnyugszik abban, amelyikben él.
Uo. 91.;
A szabadság jó felhasználását, ha szokássá válik, erénynek nevezik; rossz felhasználását, ha szokássá válik, erkölcstelenségnek.
Uo. 123.;
Sokkal többet ér felismerni hibáinkat, mint behatolni az államok és birodalmak titkaiba és megismerni a természet minden rejtélyeit. Nagyon messze tekintünk, és mialatt elveszünk a végtelen gondolatokban, ismeretlenek vagyunk önmagunk számára. Mindenki ismeri hibáinkat, csak mi nem tudunk róluk.
Uo. 161.;
Isten nem törődik az imákkal, amiket az országos szerencsétlenségek elhárításáért mondanak, ha az emberek önmaguk nem szállnak szembe azzal, ami ezeket előidézi.
Uo. 180.;
Ne beszéljünk többé a véletlenről, sem a szerencséről, vagy beszéljünk róla úgy, mint oly elnevezésről, amellyel tudatlanságunkat leplezzük.
Uo. 114.
Jézus Krisztus egyháza szegényeknek volt a gyülekezete. És ha első alapításakor befogadták is oda a gazdagokat, ezek már kinn, a bejárónál megváltak minden javuktól s odavetették mind az apostolok lábaihoz, hogy az egyházba, a szegények városába, a szegénység jellegével jöhessenek. Ennyire, ily határozottan állapította meg a Szentlélek a kereszténység gyökerénél, a szegényeknek, Krisztus tagjainak, elsőrangú előjogát.
Bp. 1942. Athenaeum. 171. Gyergyai Albert

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem