Bodnár Gáspár.

Teljes szövegű keresés

Bodnár Gáspár.
Bodnár Gáspár, kath. áldozópap, a szatmári kir. kath. tanítóképzőnek a pedagógiai szakra képesített tanára. Született 1861-ben. 1885-ben került Szatmárra káplánnak és székesegyházi hitszónoknak, 1891-ben kinevezték tanítóképző tanárnak, 1900-ban, irodalmi működése alapján, képesítést nyert a pedagógiai szakra. Mint tanár is több éven keresztül viselte a székesegyházi hitszónoki tisztet, együttvéve tizenkét esztendeig. Szatmáron megalakította a Kath. Legényegyletet, melynek 14 évig rendes, aztán díszelnöke volt, illetőleg jelenleg is az. 1893-ban, irodalmi működésének elismeréseül a Szent István-Társulat megválasztotta a „Tudományos és Irodalmi Osztály” (Kath. Akadémia) tagjának. 1901-ben a püspöki liczeumban a neveléstan tanára; 1903-ban szentszéki tanácsos. Alelnöke a Szatmár-egyházmegyei Irodalmi Körnek, melynek megalakításában tevékeny részt vett. Elnöke a „Szatmár-ugocsavármegyei Tanítói Egyesületnek”, választmányi tagja az „Országos Pázmány Egyletnek” és tagja a Kath. Tanügyi Tanácsban működő tankönyvbíráló bizottságnak. 1884-ben Sarmaságh Gézával és Fejes Istvánnal megalapítják a Szatmár éa Vidékét.
104A 80-as években legkiválóbb művelője a kath. elbeszélő-irodalomnak és ez időtől nevével csaknem minden szépirodalmi lapban találkozhatni. Tevékeny részt vett a „Heti Szemle” alapításában és további munkásságában. Szakdolgozatai számos szaklapban és folyóiratban jelennek meg. Szerkeszti két éven át az „Iskola” czímű tanügyi lapot. 1886-ban megalapítja a „Téli Esték” czímű lapot és szerkeszti 11 esztendőn át. Magasabb megbízásra a „Téli Estéket” felváltja a már hetenként megjelenő: „Magyar Földmívelő”, melyet immár szintén 11 esztendeje szerkeszt. Szerkesztette a „Kath. Család” czímű folyóiratot is. A szocziális és vegyes irányú munkálatainak száma oly nagy, hogy azok felsorolására e keret nem alkalmas.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem