Az elnyomatás után.

Teljes szövegű keresés

Az elnyomatás után.
A világosi gyásznap után kezdetét vette a vérboszú munkája. A város mindkét képviselője: Simonyi János és Karika János a pesti haditörvényszék elé kerültek. Az előbbit, mivel az országgyűlést Debreczenbe is követte s részt vett az április 14-iki trónfosztó határozatban, a haditörvényszék halálra itélte, de Haynau, közvetetlenül felmentése előtt, 1850 július 5-én neki is megkegyelmezett. Karika János pedig azok közé tartozott, a kik Haynau felmentése után a nyugdíjba küldött tárborszernagy kegyelmi tényének ellensúlyozása czéljából 1850 július 20-án kelt legfelsőbb elhatározással szintén kegyelmet nyertek.
Az önkényuralom elhelyezkedésével, a közigazgatás is új szervezetet és beosztást nyert. Pest vármegyét ketté osztották s Kecskemét székhelylyel új megyei hatóságot, Pest-Solt, szerveztek. A megyei hatóság hivatalos helyiségei számára az Arany Sas vendégfogadót alakították át. Ezzel egyidejűleg több más hivatalt helyeztek el Kecskeméten. Idehelyezték Pest-Solt megye törvényszékét, az adóhivatalt, azonkívül a cs. kir. csendőrség hatodik ezredének negyedik szárnyparancsnoksága is Kecskemétre került. Ez a beosztás egészen az októberi diploma kibocsátásáig volt érvényben.
Mindjárt az önkényuralom kezdetén, 1850-ben megtartott népszámlálás a város népességének jelentékeny emelkedéséről tesz tanúságot. 1850-ben 36.564 lakosa volt Kecskemétnek, a kik közül 34.694 magyar, 168 német, 195 szláv, 99 görög, 991 zsidó és 417 czigány.
Az önkényuralom a városi önkormányzatot is megszüntette. Közvetetlenül az 1848 márcziusi események előtt már ki volt adva a város részére a királyi biztosító rendelet a szabad királyi városi szabadalom iránt, sőt már a kir. biztos is ki volt nevezve a város belügyeinek rendezésére. A bekövetkezett események miatt azonban a szervezés munkája félbenmaradt. De a város polgárságának szívós kitartása hosszú tárgyalások után végre elhárította a nehézségeket, 1857-ben a várost a szabad királyi városok közé vették föl, hanem a városi igazgatás továbbra is a megyehatóság felügyelete alatt maradt.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem