2015.05.19 

Hungaricana, a Közgyűjteményi Portál című adatbázis bemutató és digitalizálási konferencia

2015. május 21-én, csütörtökön 10.00-13.00-ig a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (1036 Budapest, Korona tér 1.) ad otthont a HUNGARICANA, a Közgyűjteményi Portál című múzeumszakmai rendezvénynek.

A konferencia programja:

 • Kaján Imre múzeumigazgató (Göcsej Múzeum): Fotónegatívok és katalógusok digitalizálása Zala megyében
 • Markója Szilárd igazgató (Országgyűlési Könyvtár): Hungaricana, a Közgyűjteményi Portál. 
 • Dr. Kenyeres István főigazgató (Budapest Főváros Levéltára): Levéltári adatbázisok a Hungaricana portálon. 
 • Biszak Sándor ügyvezető igazgató (Arcanum Adatbázis Kiadó): Arcanum Digitális Tudománytár és a Hungaricana technológiai háttere 
 • Gödölle Mátyás szakmúzeológus (Magyar Nemzeti Múzeum): Gigapixeles fotózás a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Arcképcsarnokában 
 • Fazekasné Majoros Judit  múzeumigazgató (Zempléni Múzeum): Országos Képeslap Adatbázis
 • Dr. Barina Zoltán  gyűjteményvezető (Magyar természettudományi Múzeum): Kitaibel Pál herbáriumának digitalizálása
 • Büfé ebéd
 • Kerekasztal beszélgetés a múzeumi digitalizálás helyzetéről és lehetőségeiről
  Moderátor: Dr. Somfay Örs
2015.03.01 

Hivatalosan is útjára indult a Hungaricana a Közgyűjteményi Portál szolgáltatás (hungaricana.hu)

Immár hivatalosan is elindult a HUNGARICANA adatbázis szolgáltatás, amelynek keretében több mint 150 intézmény közgyűjteményi adatbázisaiban lehet böngészni, közösen keresni. A több mint 10 millió digitális felvétel és közel 20 millió önálló leírás a közös keresés mellett több önálló adatbázis modulba csoportosítva is megtalálható, ahol szofisztikált keresésekre is lehetőség van:

Honlapunk jobb oszlopában felsorolt adatbázisok jelentős része önállóságukat is megtartva, de már a Hungaricana portál részeként érhető el.

2014.12.30 

Képnéző probléma és PDF megjelenítő probléma Chrome és Firefox böngészőkben

Kedves Felhasználóink!

Amennyiben azt tapasztalja, hogy az online adatbázisainkban, vagy lokális kiadványainknál a kép vagy a pdf nem jelenik meg megfelelően, vagy egyáltalán nem jelenik meg, akkor ellenőriznie kell a böngészője beépülőinek (plugin-ek) meglétét és engedélyezett státuszát. A jelenség a legfrissebb (42-es) Chrome böngészőt és a Mozilla Firefox-ot is érintheti.

A Chrome böngészőben, amennyiben 42-es vagy frissebb változatot használ, írja be a címsávba a chrome://flags/#enable-npapi címet, majd Enter. Ezen az oldalon az „Enable NPAPI” beállítást be kell kapcsolni (Enable gomb, ld. kép); majd a képernyő bal alsó sarkában a felugró ablakban az újraindtásra kell kattintani. Manuálisan is újra lehet indítani a Chrome böngészőt, ekkor a tálcán levő Chrome ikonra kell jobb gombbal kattintani, majd a kilépést választani, ezután pedig a Chrome-t elindítani. Újraindítás után ellenőrizni kell a beépülők állapotát.

A beépülőket a chrome://plugins címen kell ellenőrizni. Mind az „Adobe Reader”, mind pedig az „AAGISView Link” bejegyzéseknél engedélyezve kell lennie a beépülőnek, illetve be kell pipálva lennie az „Always allowed to run” (Mindig engedélyezve) jelölőnégyzetnek (ld. kép). Amennyiben mindent rendben talál, akkor az adatbázis oldalt érdemes frissíteni (F5 gomb).

Firefox böngésző esetén az about:addons sort kell beírni a címsávba (ld. kép), vagy az Eszközök -> Kiegészítők menüpontot választani. Ezen az oldalon az „AAGISView Link” illetve az „Adobe Acrobat” sorokban kell jobb oldalon beállítani a legördülő menüből a „Mindig aktiválja” opciót (ld. kép). Érdemes ellenőrizni ezenkívül, hogy a Firefox az Adobe beépülőt használja a PDF-ek megjelenítéséhez. Ezt az Eszközök ->  Beállítások Alkalmazások fülön lehet ellenőrizni. Nyelvbeállítástól függően a „Hordozható Dokumentumformátum (PDF)” vagy „Portable Document Format (PDF)” sort kell keresni, és a jobb oldalon az „Adobe Acrobat használata (Firefoxban)” beállítást választani (ld. kép), majd „OK”-val nyugtázni a beállítást. Ezután érdemes az adatbázis oldalát frissíteni (F5 gomb).
2014.12.03 

The ADT+ has been broadened!

A series of publications of MTA and KSH materials enriched the collections of scientific journals.
A detailed list can be found on the adtplus.arcanum.hu web page.

2014.12.02 

ADT brochure

Download the latest ADTplus services brochure (in Hungarian)!