torta

Full text search

torta: édes krémmel töltött tésztafajta. Századunk második negyedétől lakodalmi süteményként honosodott meg a parasztság körében. Az új divat kezdetén palóc lakodalmakban kalácstésztából sült, szilvalekvárral töltött, almával díszített torta szerepelt. A Duna–Tisza közén jellegzetes, korai házi készítmény egy kizárólag pirított cukorból, hozzá való cserépedény segítségével formált grillázstorta. – A moldvai magyarok román kölcsönszóval jelölt turta tésztája nyílt tűzhelyen, hamuban sült lepénykenyér. – A hazai 14–16. sz.-i latin nyelvű oklevelekben, urbáriumokban jobbágyszolgáltatásként rögzített, torta szóval jelölt tészta általában kalács. – Irod. Palotay Gertrúd: Lakodalmi torták Boldogon (Népr. Ért., 1929).
Kisbán Eszter

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me