Szilágyi Loránd: Írásbeli supplicatiók a középkori magyar adminisztrációban. Budapest, 1932. Egyetemi Nyomda. 8°. 22 l. (Kül. len…

Full text search

Szilágyi Loránd: Írásbeli supplicatiók a középkori magyar adminisztrációban. Budapest, 1932. Egyetemi Nyomda. 8°. 22 l. (Kül. leny. a Levéltári Közlemények X. évfolyamából.)
Szilágyi szép módszerrel felépített és világos előadásban arra a kérdésre ad feleletet, hogy mikor jött szokásba és mennyire terjedt el nálunk a középkorban a különböző kéréseknek írásban való benyujtása. Az első nyomokat IV. Béla korában találja, de írásbeli kérvények csak jóval későbbről, a XV. század közepe tájáról maradtak ránk, amikor már az írásos kérelmezés kezdett rendszeresebbé válni. A supplicatio ekkori formulája meg is maradt azután egészen a középkor végéig, bár általánossá, valamint más országokban, úgy nálunk sem lett. Szemléltetően veti össze a magyar formulákat főleg a pápai udvarban használt formulákkal és kimutatja ez utóbbiak erős hatását a magyar petitiókra. Példákon mutatja be az írásos petitio kancelláriai elintézését és az ennek alapján kiállított oklevél szövegét, amelynél rendesen a suplicatio adatait csak beírták a formulába.
Az értekezés kritikailag értékelt adataival végleges eredményeket szűr le a középkori magyar írásbeliség kérdésében és ezáltal a középkori magyar kormányzat történetének egyik jelentős problémája nyert megoldást.
Dr. Ila Bálint.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me