1990

Full text search

1990
Jan. 10. – Kohl kancellár és Genscher külügyminiszter Moszkvában Gorbacsovval tanácskoznak. A szovjet vezető biztosítja a németeket, tiszteletben tartja esetleges döntésüket, hogy egyetlen államban akarnak élni.
Febr. 13. – Modrow keletnémet kormányfő Bonnba érkezik, ahol Kohllal kezd tárgyalásokat gazdasági és valutaunióról.
Febr. 14. – A 4 győztes hatalom külügyminiszterei és a két német állam vezetői megegyeznek a 2+4-es tárgyalások felvételéről.
Febr. 15. – Kohl Párizsban tájékoztatja Mitterrand-t Gorbacsovval folytatott eszmecseréjéről, valamint a német belső fejlődésről.
Febr. 24. – Kohl az Egyesült Államokba érkezik. Bush elnökkel tárgyal a német egységről, az Európa és Észak-Amerika közötti biztonsági kötelékekről, valamint a szovjet–német viszonyról.
Máj. 5. – A két német állam, Nagy-Britannia, Franciaország, valamint az Egyesült Államok és a Szovjetunió külügyminiszterei Bonnban első ízben tárgyalnak a német egység nemzetközi vonatkozásairól.
Máj. 16. – Kohl újra Washingtonba érkezik: köszönetet mond Bush elnöknek a teljes szuverenitás visszaadásáért, valamint a 2+4-es tárgyalásokon megnyilvánult amerikai támogatásért. – A nyugatnémet tartományok és a szövetségi állam megegyeznek az NDK finanszírozásának alapjairól: 115 milliárd dolláros „német egységalapot” hoznak létre.
Máj. 18. – Bonnban a két német kormány képviselői aláírják a valuta-, a gazdasági és a szociális unióról szóló államszerződést.
Jún. 8. – Kohl és Bush Washingtonban azt hangsúlyozzák, hogy az egyesült Németországnak feltétlenül a NATO-ban kell maradnia.
Jún. 10. – A 3 nyugati megszálló hatalom megszünteti azokat a rendszabályokat, amelyek korábban tiltották, hogy a nyugat-berlini képviselők a bonni parlament két házában szavazhassanak. Jún. 21-től a nyugat-berliniek élvezhetik a szavazati jogot.
Jún. 21. – A Bundestag elfogadja a valuta-, a gazdasági és a szociális unió tervét.
Jún. 27. – A szövetségi kormány és az NDK kormánya megszüntetik a személyi ellenőrzést a belnémet határnál.
Júl. 1. – Hatályba lép a valuta-, a gazdasági és a szociális unió.
Júl. 6. – A NATO csúcskonferenciáján Londonban az állam- és kormányfők kijelentik, hogy az egyesült Németország az Atlanti Szövetségben fontos stabilitási tényezőnek számít.
Júl. 14. – Kohl újra a Szovjetunióba látogat. Gorbacsovval megegyezik arról, hogy az egységes Németország megkapja a teljes szuverenitást, hogy szövetségi hovatartozásáról szabadon dönthet, ill. hogy haderőinek létszámát 370 000 főre csökkenti. Gorbacsov kilátásba helyezi, hogy a szovjet katonákat 3–4 éven belül kivonják az NDK-ból.
Júl. 17. – A 6 külügyminiszter a 2+4-es tárgyalásokon és a lengyel külügyminiszter Párizsban megegyeznek az egyesült Németország határairól. A résztvevők elfogadják, hogy békeszerződés helyett olyan Németország-dokumentumot dolgoznak ki, amely a teljes szuverenitás helyreállításának minden kérdését szabályozza. A 7 állam képviselői ezt a dokumentumot aláírják, majd nov.-ben a helsinki folyamat konferenciáján a tagállamoknak jóváhagyásra beterjesztik.
Aug. 2. – A két német állam kidolgozza a választási szerződést, amely a dec. 2-án sorra kerülő össznémet szavazás vitás kérdéseit szabályozza. Eszerint bevezetik az 5%-os választási küszöböt az egységesített választási területen. Megteremtik annak lehetőségét, hogy a különböző pártok közös listán indulhassanak. (Később ebből még több vita támad: olykor a nyugatnémet alkotmánybíróságnak kell döntenie.)
Aug. 31. – A két német állam aláírja az egységről szóló szerződést. Az aláírók Wolfgang Schäuble nyugatnémet szövetségi miniszter és Gönther Krause keletnémet államtitkár.
Szept. 12. – Moszkvában befejeződnek a külügyminiszteri tárgyalások. Aláírják a 2+4 egyezményt.
Szept. 20–21. – A Bundestag, majd a Bundesrat is elfogadja az egységszerződést.
Okt. 2. – New Yorkban aláírják a 4 hatalom jogainak felfüggesztéséről szóló dokumentumot. A helsinki folyamat külügyminiszterei külön találkozót is tartanak.
Okt. 3. – Az NDK a nyugatnémet alaptörvény 23. cikkelyének előírása szerint belép a Német Szövetségi Köztársaságba. A volt NDK területén 5 tartomány (Brandenburg, Mecklenburg-Előpomeránia, Szászország, Előszászország és Türingia) alakul ki.
Okt. 4. – Az új Bundestag a berlini Reichstagban tartja első ülését. A megszűnt népi kamara 144 képviselője kerül át az össznémet törvényhozásba. 5 új szövetségi minisztert esketnek. Ők is a volt NDK vezetőiből kerülnek ki. Kohl kancellár kormánynyilatkozattal nyitja meg az ülést.
Okt. 14. – Az 5 új tartományban helyi választásokat tartanak. Brandenburgot kivéve a kormánykoalíció pártjai aratnak sikert.
Nov. 3. – A Közös Piac csúcskonferenciáján, Rómában az egyesült Németország kialakulásával kapcsolatos teendőket beszélik meg.
Nov. 19. – A helsinki folyamat rendkívüli csúcskonferenciáján, Párizsban az állami vezetők a jövő Európájának képét vázolják fel.
Dec. 2. – Az első össznémet választások.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me