Nemzetközi árupiacok

Full text search

Nemzetközi árupiacok
A világkereskedelemben a nyersanyagok aránya az összes kivitel 1/3-a körül mozgott az utóbbi 20 évben (ezen belül az olaj szerepe túlnyomórészt növekvő volt). Az árolló a 80-as években a nyersanyagexportőrök hátrányára nyílt ki: a fejlődők által exportált nyersanyagok árszínvonala a késztermékek exportáraihoz viszonyítva 1987–88-ban mintegy 20%-kal maradt alatta az 1980–84-es szintnek. Az összevont nyersanyagárindex 1988-as javulása globálisan a nyersanyagexportőröket hozta jobb helyzetbe, ám az is tény, hogy a fejlett országok által exportált nyersanyagfélék 27,4%-kal, a fejlődő országok által exportált nyersanyagok pedig „csak” 18,1%-kal drágultak 1988-ban.
Több nyersanyag tetemes drágulása 1988 folyamán ciklikus és a kínálattal kapcsolatos tényezőkre vezethető vissza. A fémek – az alapvető színesfémek – együttesen 48,2%-kal kerültek többe 1988-ban, mint egy évvel korábban: azért drágultak, mert az izmos kereslet kiürítette a korábban feltöltött raktárakat. A már 1987-ben megkezdődött áremelkedés ellenére a termelők ellenálltak a termelés növelésének, mivel bizonytalannak ítélték a kereslet tartósságát. Csak 1988 elején kezdtek ismét üzembe helyezni leállított kapacitásokat. Emiatt az év közepére az árak valamelyest ismét visszaestek. Ám különböző okokból szállítási fennakadások keletkeztek, a kereslet pedig változatlanul erőteljes volt, így az év végére az áremelkedés új lendületet vett. A legjobban a nikkel drágult (183%), ezt követte az alumínium (62,7%), a horgany (55,4%) és a réz (46%).
Az élelmiszertermékek ára (az italféléket kivéve) szintén 1987-től kezdődően nőtt, összességében 27,6%-ot emelkedett 1988 folyamán. A fél évszázada nem tapasztalt mértékű szárazság pusztítása Észak-Amerikában és a gyenge szovjet termés „helyet csinált” a kukorica 41,6%-os, a búza 28,6%-os, a növényolajok és fehérjetakarmányok 35,8%-os áremelkedésének. Csak a trópusi italok csoportja – kávé, kakaó, tea maradt ki az általános drágulási hullámból a bőséges kínálat következtében. Ezen belül azonban a tea 4,8, a kávé pedig 8,1%-kal került többe 1988 végére, míg a kakaó 20,7%-kal visszaesett. A kávé esetében sikerült megállapodni a következő szezonra érvényes exportkvótákban, azaz a világpiac nem számol árudömpinggel. A kakaó évek óta tartó túltermelése azonban folytatódik.
A mezőgazdasági eredetű ipari nyersanyagok ára 9,4%-kal ment feljebb. Ezen belül a legnagyobb mértékben a finomgyapjú (63,3%), a természetes kaucsuk (20,4%), a juta (15,3%) és a bőr (9,8%) drágult. A kaucsuk 7 éves árrekordot ért el, a finomgyapjú pedig új csúcsot állított föl. Keresletének erősségére jellemző, hogy pl. az ausztrál készletek a 2 évvel korábbi 800 000 bála fölötti szintről 8000 bálára apadtak.
Ami az olajpiacot illeti, az OPEC „fegyelmezetlensége” jót tett a világgal – a korábbi megállapodásokat felrúgva a Kőolajexportáló Országok Szervezetének tagjai ugyanis növelték kitermelésüket. Ennek hatására az olaj ára 1988-ban szinte mindvégig lefelé tendált, holott a felhasználás egyébként növekvő, azaz a kereslet erőteljes volt. (Az olaj ára reálértéken több mint 20%-ot esett s 62%-kal maradt alatta az 1985-ös átlagnak.) Az OPEC tagjai az olaj világkereskedelmében változatlanul döntő hányaddal – a nettó export 2/3-ával – szerepelnek. Így lépéseiket, megállapodásaikat továbbra sem lehet figyelmen kívül hagyni. (A termelés önkorlátozásáról 1988 nov.-ében kötött OPEC-megállapodás szinte azonnal felfelé térítette el az árakat, s ez az áremelkedés 1989 első hónapjaiban is folytatódott.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me