Politika

Full text search

Politika
I. 23–30. A második nagy koncepciós per Moszkvában. Szervezői és a színhely ugyanaz. A „párhuzamos trockista központ” ügyében (Pjatakov, Radek, Szokolnyikov, Szerebrjakov) Karl Radek és Grigorij Szokolnyikov kivételével a vádlottakat halálra ítélték és kivégezték. (Ők 10 évi börtönbüntetést kapnak, 1939-ben meggyilkolják őket.)
II. 17. Grigorij Ordzsonikidze – barátai és bátyja letartóztatása után – öngyilkosságot követ el.
II–III. A kb-ülésen Sztálin megpróbálja elméletileg megalapozni a tömegterrort: a szocializmus felé haladva éleződik az osztályharc. Az ülésről elhurcolják Rikovot és Buharint. Makszim Litvinov és Pavel Posztisev kísérletet tesz Sztálin megállítására, eredménytelenül.
IV–V. Eduard Beneš cseh köztársasági elnök közvetítésével a Vörös Hadsereg tábornokaira nézve terhelő bizonyítékok érkeznek a náciktól az NKVD-hez.
IV. 3. Letartóztatják Jagodát és 3000 NKVD tisztet kivégeznek; vidéken az ügyészek 90%-át eltávolítják.
IV. 16–17. Mexikóban a John Dewey vezette bizottság nyilvános meghallgatás után felmenti Trockijt az ellene a moszkvai perekben koholt vádak alól.
V. 20. Kivégzik Smidt hadosztályparancsnokot.
V. 31. Öngyilkosságot követ el Jan Gamarnyik, a Vörös Hadsereg politikai főcsoportfőnöke.
VI. 11. A Legfelsőbb Katonai Bíróság halálra ítéli a „katonai összeesküvőket”. A vád kémkedés a németek javára, terrorizmus.
VI. 12. Kivégzik Mihail Tuhacsevszkijt, Jona Jakirt, Hieronim Uborevicset, Robert Ejdemant, Feldmant, Vitovt Putnát, Vitalij Primakovot. A hadseregben visszaállítják a komisszárok intézményét.
VII. 15. Megnyitják a 4 év alatt elkészült Moszkva–Volga-csatornát (128 km), amelyet szintén a lágerfoglyokkal is építtettek.
VII. 21. Sztálin hívatja Alekszandr Koszarjovot, a Komszomol főtitkárát, ill. Valentyina Pikina és Pavel Gorsenyin titkárokat, hogy rávegye őket az NKVD támogatására a Komszomolban megindítandó tisztogatásokhoz.
VII. Kivégzik Budu Mdivanit, Okudzsavát. Elhurcolják Kun Bélát, letartóztatják Szergej Szircovot.
VIII. 17. A kb hozzájárul, hogy az NKVD fizikai kényszert alkalmazzon a vallatások során.
X. 1. Letartóztatják Andrej Tupoljevet, mert azzal vádolják, hogy tervrajzokat adott el a Messerschmitt cégnek.
X. 23. A személyi igazolványokat fényképekkel látják el.
XII. 16. Kivégzik Avel Jenukidzét és Ivan Orahelasvilit.
Az év folyamán Kuropatiban (Minszk) működni kezd az a kivégzőtábor, ahol 1941-ig több tízezer embert lőnek tarkón az NKVD legényei (parasztokat értelmiségieket, majd baltikumi és lengyel deportáltakat). – Az év során végrehajtott, majd betiltott országos népesség-összeírás 25 millió fő hiányt mutat a várthoz képest.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me