Hálózattípusok

Full text search

Hálózattípusok
A hálózat kialakítása szempontjából meghatározó tényező, hogy mekkora távolságokat kell áthidalnia. Ennek alapján helyi, nagyvárosi, körzeti és távolsági hálózatok különböztethetők meg.
A helyi hálózat (LAN = local area network) kiterjedhet egy helyiségre, épületre vagy telephelyre. A körzeti hálózat jellegzetesen egy intézmény, nagyobb vállalat adott földrajzi körzetben fekvő telephelyeit, nemritkán a telephelyek helyi hálózatait köti össze. A távolsági hálózat (WAN = wide area network) országnyi, földrésznyi, sőt akár az egész világra kiterjedő lehet. Az egyes hálózattípusok között nehéz éles határvonalat húzni, bár igaz, hogy a helyi hálózatok körzete általában nem nagyobb egy 5 km sugarú kör területénél, míg a körzeti hálózatoké 25-30 km sugarú. A helyi és körzeti hálózatok közé sorolhatók az ún. nagyvárosi hálózatok (MAN = metropolitan area network), melyeknél a lefedett terület inkább a körzetre jellemző méretű, a technikai megvalósítás viszont a helyi hálózatok felépítési elveit követi.
A helyi és a körzeti hálózatok legtöbbször vállalatok, intézmények tulajdonában vannak; a távolsági hálózatok állomásai általában több tulajdonoshoz tartoznak, az átviteli közegeket állami vagy társadalmi ellenőrzés alatt álló magánvállalatok birtokolják.
A közös erőforrások szolgáltatásai a gépek és a felhasználók egymás közötti kommunikációját biztosítják a személyi számítógépes hálózatokban. Hosszabb távon ezek jelentősége csökkenni fog, a jövő a szabványosított megoldásoké.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me