Észak-atlanti Szerződés Szervezete

Full text search

Észak-atlanti Szerződés Szervezete
(North Atlantic Treaty Organization, NATO)
Székhely: Brüsszel (Belgium)
Főtitkár: Lord Peter Alexander R. Carrington (Nagy-Britannia)
A legjelentősebb nyugati katonai szervezet. Az állítólagos szovjet veszély elhárítására 1949. április 4-én hozták létre Washingtonban, eredetileg húszéves időtartamra.
A szerződést 12 európai és észak-amerikai állam írta alá: Belgium, az Egyesült Államok, Dánia, Franciaország, Hollandia, Izland, Kanada, Luxemburg, Nagy-Britannia, Norvégia, Olaszország és Portugália. 1952-ben Görögország és Törökország, 1955-ben a Német Szövetségi Köztársaság, 1982-ben pedig Spanyolország csatlakozott hozzá.
Célja az ENSZ-alapokmányra, a közös kulturális örökségre, a demokrácia és a személyes szabadság elveire támaszkodva az észak-atlanti térség stabilitásának és jólétének előmozdítása, valamint az erők egyesítése a kollektív védelemre, a béke és biztonság megőrzésére. A szervezet e célokat a védelem és az enyhülés kettős elvének alkalmazásával kívánja elérni, ezért érdekelt a kelet-nyugati feszültség csökkentésére irányuló politikai kezdeményezésekben és a fegyverzetkorlátozási javaslatokban.
Az alapszerződés értelmében a tagállamok, ha bármelyiküket fegyveres támadás érné, azt valamennyiük elleni támadásnak tekintik, és segítséget nyújtanak a megtámadottnak. E célból kötelezik magukat, hogy védelmi erőiket saját lehetőségeik kihasználásával és egymás kölcsönös támogatásával állandóan fejlesztik.
A szervezet legfőbb döntéshozó szerve az Észak-atlanti Tanács, melyben a 16 tagállam miniszteri szinten képviselteti magát. Állandó szervei polgári téren a főtitkár vezetése alatt álló Nemzetközi Titkárság, katonai téren pedig a tagállamok vezérkari főnökeiből álló s a négy főparancsnokságot (Európai Főparancsnokság, Atlanti-óceáni Főparancsnokság, La Manche-csatorna Főparancsnokság és Amerikai-Kanadai Regionális Tervezőcsoport) irányító Katonai Bizottság.
A székhely 1951-ig London, 1966-ig Párizs volt. A szervezet akkor költözött Brüsszelbe, amikor Franciaország kivált a katonai együttműködésből.
A NATO tevékenysége politikai és katonai természetű. A politikai munka a szervezet egészét és az egyes tagokat érintő politikai problémák megvitatásából és megfelelő irányelvek kidolgozásából áll; a katonai tevékenység a közös védelmi tervek kidolgozása, megfelelő infrastruktúra kiépítése és hadgyakorlatok szervezése.
A jelenlegi főtitkár elődei. 1952-től 1957-ig Lord Ismay (Nagy-Britannia), 1957-től 1961-ig Paul-Henri Spaak (Belgium), 1961-től 1964-ig Dirk Stikker (Hollandia), 1964-től 1971-ig Manilo Brosio (Olaszország), 1971-től 1983-ig Joseph Luns (Hollandia).
Postacím: NATO, Information Directorate, Bruxelles, B-1110

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me