A Duna-kanyar ékköve

Full text search

A Duna-kanyar ékköve
A Visegrádi-hegység az észak-magyarországi középhegység legdélibb része. Vulkanikus eredetű, szerkezetileg az Északi-Középhegységhez tartozik, annak legdélibb nyúlványa, a Börzsönyi-hegységben található Szent Mihály-hegységgel áll szerves kapcsolatban. Felszínének nagy része miocén (földközépkori) andezitből és andezittufából épült fel, amelyeket a tektonikus mozgások az északnyugat-délkeleti, és északnyugat-délnyugati irányú szerkezeti vonalak mentén átformáltak. A vele területi egységet képező, mészkőből és dolomitból álló Pilisi- és Óbudai-hegységhez földszerkezetileg nem sok köze van, bár ezek a hegyek alkotják közvetlen szomszédságát.
Az összefüggő területbe ékelődött be a Duna, amely a jégkorszak végén rakta le kavicsos teraszait: ezek jól megfigyelhetők a település területén is. Természeti szépségét a kiemelkedő dombokat borító erdőségek és a Duna kanyarulata adja meg. Az egyik legmagasabb hegységéről, a Dobogókő alatti, 641 méter magas Prédikálószékről be lehet látni a Duna Zebegénynél kezdődő és majdnem Vácig terjedő teljes kanyarulatát.
A települést körülfogó dombok nem túl tekintélyesek, az Öregpap-hegy 567, a Hajagos-bérc 572, a Borjú-fő 523, az Urak asztala 584, A Sós-hegy 429, a Nagy-Villám 378, a Fekete-hegy 345, maga a Vár-hegy mindössze 328 méter magas. A dombok Duna felé eső lejtőin sok helyütt intenzív lejtőpusztulás figyelhető meg. Visegrád hegyei és dűlői nevüket még a török hódoltság előtt kapták, ezeket a beköltöző németség magyarul vette át, és csak később adtak nekik német másikat tükörfordításként vagy új névképződéssel.
A talaj felszínét a törésvonalakban lévő patakok ma is aktívan alakítják rombolva a völgyeket. A községet átszelő legnagyobb vízfolyás az Apátkúti- vagy a rajta működött malom után elnevezett Malom-patak, hosszúsága 9,6 kilométer, vízgyűjtő területe 16 négyzetkilométer. A falu nyugati szélén folyó Lepence-patak (nevét a hagyomány szerint a labanc névből kapta) szintén jelentős vízgyűjtő területtel rendelkezik. A XVIII. század elején még Hidegkútnak nevezték. A település határában két kisebb vízfolyás is található, a Kékkúti-patak, és a szintén a Gizellatelep mellett folyó Keserű-patak.
A hegyekben és a völgyekben sok a forrás. A legtöbbjük az Apátkúti-patak völgyében szökik a felszínre, például Magda-forrás, Thelgarthy-forrás, Kaán-forrás. A Lepence-pataknál van a Jancsi-forrás, a Kisoroszi révnél a Szentgyörgy-forrás, a Várkerti-dűlőben a Mátyás-forrás, a Somos-bércnél a Kék-forrás. A négytized hektáros Apátkúti-tavat mesterségesen duzzasztották, és elsősorban horgászati célokra használják. Az 1973-ban végzett kútfúrások nyomán meleg vizű gyógyforrást találtak, a víz 1302 méter mélyről tör elő, vízhozama percenként 1900 liter, talphőmérséklete 38 Celsius-fok. Hasznosítása kettős: a lepencei fürdő vizét adja, és néhány éve palackozzák. Visegrádi víz néven az ország egyik legkedveltebb, káliumban és más nyomelemekben gazdag ásványvizét nyerik belőle.
A község (2000 júliusa óta újra város) területe 3327 hektár, tengerszint feletti magassága a plébániatemplom küszöbénél 108 méter. Éghajlata hőmérsékletileg átmenetet képez a mérsékelten meleg és a mérsékelten hűvös között, csapadékviszonyait tekintve mérsékelten száraz.
A legfontosabb éghajlati elemek éves átlagai: a napsütéses órák száma 1950 óra körüli, középhőmérséklete 9,5–10 Celsius-fok közötti, a Nagy Villámon 9,1 Celsius-fok. A Nagy-Villám északi lejtőjén marad meg legtovább a hó, itt az 1980-as években felvonóval felszerelt sípályát építettek. A csapadék mennyisége éves átlagban 596 milliméter, ezt a mennyiséget a Nagy-Villámon mérik, ebből 340–350 milliméter a tenyészidőszakban esik. (1984. november 17-én 59,8 milliméter csapadék esett.) Az uralkodó szélirány északnyugati, az átlagos szélsebesség három méter másodpercenként.
A helység Pest megye szentendrei járásában fekszik, Nagymarossal szemben. Szomszédai: Dunabogdány, Dömös és Pilisszentlászló. Északról a Duna határolja mintegy hét kilométer hosszúságban. Külterületi lakott helyei: Lepence, Gizella-telep és Szentgyörgypuszta. A legközelebbi várostól, Váctól való távolsága tizenhat kilométer, a püspöki székhely közúton és a dunai kompon is megközelíthető. A fővárostól való távolsága 42 kilométer: a Duna jobb partján közúton és HÉV-en, a bal partján vasúton és a dunai kompon áll összeköttetésben Budapesttel. A megközelítési lehetőség különösen a XIX. század második felében játszott nagy szerepet, amikor az idegenforgalom egyre nagyobb arányokat öltött. Ezekre a bevételekre Visegrádnak nagy szüksége volt, mivel a filoxéravész után egyik legnagyobb jövedelmi forrását, a szőlő- és bortermelés hasznát elvesztette.
A település területén a barna erdőtalaj a legelterjedtebb, ennek termőképessége igen gyenge. Természeti adottságai az erdőgazdálkodásra és a rekreációra a legalkalmasabbak. Természetes növénytakarója, illetve erdeinek főbb állományalkotó fafajai a kocsánytalan tölgy, a csertölgy, a kőris, a juhar, a hárs, a cseresznye és sokféle cserje és a bükk. A talajerózió pusztító hatását a kiterjedt erdőségek tetemesen mérséklik. Az erdők összterülete 2339 hektár, a falu területének 70,4 százaléka. Korábban az erdőségeket a tölgy uralta, a fafajváltás a történelmi korokban ment végbe, és vette át a tölgy helyét a cser-tölgy. Ezt a folyamatot elsősorban a XVIII. század mértéktelen fakitermelése okozta, amelynek tárgya elsősorban a tölgy volt, tölgyerdei ezután alakultak át csertölgyesekké. A Várkert-dűlőben szelídgesztenyések is találhatók, amelyeket a hagyományok szerint a középkorban telepítettek be ide és Nagymarosra.
Az erdőkben valaha gazdag állatvilág élt, főleg a középkorban folytak a területen nagy udvari vadászatok. Jelenlegi uralkodó állatállománya a szarvas, az őz, a vaddisznó, mezei nyúl. A fogolyfélék már ebben az évszázadban, a sűrű vadászat következtében pusztultak ki. Az utóbbi évtizedekben, a múlt században Korzikáról betelepített vadjuh, a muflon jelentősen elszaporodott.
Az erdei talajokon a tisztások szélén számos gombafaj tenyészik, a nagy őzláb, a szarvas, a galamb-, a róka, és kucsmagomba mellett kedvező, esős időjárás esetén a tinórugomba számos faja is előbukkan az avar alól.
A település területén közvetlenül a Duna mentén, az ártéren lévő nyers öntéstalajt a mezőgazdaság hasznosítja és ez a terület az ártéri erdők hazája is. A területhasznosításban a bogyós gyümölcsöké (málna, egres) a vezető szerep, de jelentős a csonthéjasok, a meggy, a cseresznye és a mandula, dió termelése is. A település területén lévő kőbányák zömét az 1950–60-as években bezárták, ma már csak kevés helyen folyik a termelés, az andezit bányászata. A természeti értékek felett a Duna-Ipoly Nemzeti Park őrködik.
A község a sík parti részeken épült és csak az alacsony hegyekre kúszik fel, bár az utóbbi évtizedben a hegyoldalak beépítettsége a nyaralók gyarapodásával megnőtt.

A falu látképe nyugatról

Az Apátkúti-, más néven Malom-patak völgye

Jellegzetes visegrádi utcakép

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me