Megemlékezés a Magyar Ápolók Napjáról

Full text search

Megemlékezés a Magyar Ápolók Napjáról
Tisztelt Képviselőtársaim! 2014-ben a Magyar Ápolási Egyesület szakmai érdekvédelmi szervezet kezdeményezésére az Országgyűlés február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésének napját a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította.
Kossuth Zsuzsannát 1849 áprilisában az Országos Főápolónői Hivatal vezetőjének, azaz „az összes tábori kórházak főápolónőjévé” nevezte ki bátyja, Magyarország későbbi kormányzó elnöke: Kossuth Lajos. A kinevezés után néhány héttel már 72 tábori kórház létesült, amelyekben a főápolónő felhívására önkéntes magyar nők és férfiak látták el a magyar függetlenségért és szabadságért folytatott harcban megsebesült honfitársaikat. Kossuth Zsuzsanna a szabadságharc bukásáig fáradhatatlanul végezte feladatát, szerepvállalása miatt a későbbiekben a császári igazságszolgáltatási rendszer felelősségre vonta, életének utolsó éveiben emigrációba kényszerült.
Néhány évvel később a krími háborúban Florence Nightingale teremtette meg a harctéri betegápolás alapjait és emelte megbecsült hivatássá az ápolónővérek munkáját. Ennek emlékére május 12-én ünnepelik világszerte az ápolók világnapját.
Tisztelt Országgyűlés! A négy évvel ezelőtti határozattal a törvényhozó célja nem egyszerűen egy gesztus vagy egy történelmi személy emlékének megörökítése volt, hanem azon túlmutatóan az ápolói munka megbecsülésének hangsúlyozása és ezáltal presztízsének emelése, valamint annak tudatosítása, hogy az ápolói életpálya fejlődésének előmozdítását minden eszközzel segíteni kell.
A betegápolás nem egyszerűen egy magas szintű szakmai tevékenység, hanem nagy áldozattal járó, valódi elkötelezettséget, alázatot és nagy munkabírást igénylő hivatás, a mindennapi szakmai és emberi kihívások professzionális kezelésének képessége.
A magyar ápolásügy úttörőjének születésnapján elismerésben részesítik a legkiválóbb ápolókat, számunkra pedig jó alkalom ez arra, hogy a teljes ápolói kar felé kifejezzük hálánkat és megbecsülésünket áldozatos munkájukért.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me