HOLLIK ISTVÁN

Full text search

HOLLIK ISTVÁN
HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Mi, fideszesek és kereszténydemokraták úgy gondoljuk, hogy a gyermekeinké a jövő, ezért először is engedje meg, hogy nemrég megszületett gyermekéhez is gratuláljak. (Taps a kormánypártok soraiban.) De mivel gyermekeinké a jövő, ezért nagyon örülök annak is, hogy 2017. január 1-jével sor került a bölcsődei ellátórendszer átfogó reformjára is. Az idén januártól ugyanis a szülők már nemcsak hagyományos bölcsődébe, hanem minibölcsődébe, munkahelyi bölcsődébe vagy éppen családi bölcsődébe is írathatják be a három év alatti gyermekeiket. Emellett 2018-tól azoknak az önkormányzatoknak is kötelező bölcsődei ellátást biztosítaniuk, amelyek területén legalább negyven három év alatti gyermek él, vagy ahol legalább öt olyan gyerek van, akiknek a szülei igénylik ezt az ellátást.
A Statisztikai Hivatal adatai alapján míg 2000-ben 532, addig 2015-ben már 749 bölcsőde működött országszerte. De ami talán ennél is fontosabb, hogy az akkori mintegy 25 ezer férőhelyhez képest 2015-ben már majdnem a dupláját, 40 ezer gyermeket tudtak elhelyezni a szülők bölcsődékben, 2016-ban pedig a családi napközis férőhelyekkel együtt ez a szám közel 50 ezer volt. Az új szabályozással egyértelmű a kormány célja: a lehető legközelebb biztosítson bölcsődét a dolgozni akaró kisgyermekes szülőknek, illetve Magyarországon a bölcsődei helyek száma elérje a kívánt 60 ezret. Az elmúlt 15 évben minden évben csökkent Magyarország népessége, de a statisztikai adatok szerint tavaly 1,48 százalékos volt a termékenységi ráta, csaknem 20 százalékkal volt ez magasabb 2011-hez képest, így egyértelmű, hogy bölcsődei férőhelyekre is mindenképpen egyre nagyobb szükség van. A magas színvonal fenntartása érdekében és a bölcsődékben dolgozók munkája elismeréseként a kormány az elmúlt időszakban több lépcsőben emelte a béreket.
Tisztelt Államtitkár Úr! Természetesen mindehhez nem elég az akarat, a megvalósításhoz forrást is kell biztosítani. A megváltozott bölcsődei szerkezet csak akkor működhet hatékonyan, ha a kormány a működéshez szükséges, illetve a fenntartáshoz elegendő forrást biztosít. Éppen ezért szeretném megkérdezni, hogy milyen finanszírozási rendszerben működik az újonnan kialakított bölcsődei rendszer, illetve hogy milyen egyéb pályázati lehetőségek vannak a bölcsődék számára, hogy a meglévő magas színvonalat fenn tudják tartani. Köszönöm szépen, és várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me