DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Én a szokásos politikai paranoiának tudom be, hogy a Jobbik most már gyakorlatilag minden magyar ember mögé pénztárost vizionál, pénztárost képzel, amit abból a szempontból meg is értek, hogy a Jobbikot valóban a hatalmába kerítette egy tekintélyes pénztáros. Az ember azon tűnődik egyébként, hogy fog-e bármely, találomra kiválasztott jobbikos felszólalás egy kicsit is különbözni bármely, találomra kiválasztott szocialista felszólalástól. (Farkas Gergely közbeszólása.)
Tisztelt Képviselő Úr! Azért egy szempontot nagyon figyelmen kívül hagyott a felszólalásában. Azért beszélhetünk egyáltalán arról, hogy mire költött a kormány, milyen sportfejlesztésekre, mert a magyar gazdaság jól teljesített tavaly, és az év végén a kormány pluszforrások felhasználásáról dönthetett. A legtöbb pluszforrást az egészségügy kapta, mintegy 60 milliárd forint összegben, de komoly összeget fordított a kormány a nyugdíjasok utalványára és egyébként az oktatás fejlesztésére is, rengeteg oktatási intézmény fog megújulni.
És mivel tekintélyes tartalékok maradtak a költségvetésben, ezért sportlétesítmény-fejlesztésekre is jutott. Ez egyébként főleg a hazai sportfejlesztéseket jelenti, de jutott forrás egyes határon túli beruházásokra is. Az a beruházás, amelyet ön is említett, ön is jól tudja, hogy csak egy a sok közül. (Szávay István: Ez a baj!) Hiszen a döntés értelmében a csíkszeredai, a délvidéki, a dunaszerdahelyi, az eszéki, a munkácsi és még számos más akadémia is támogatásban részesül. Ezek a programok nem egyetlen település érdekeit szolgálják, hanem a teljes térség sportéletét élénkítik, különös tekintettel egyébként az ott élő magyar közösségekre. Én önt úgy ismertem meg, mint akinek fontos ez a szempont.
Egyébként nemcsak sportfejlesztések zajlanak a Kárpát-medencében a kormány támogatásával, óvodafejlesztési program is indul, amelynek keretében legalább 68 óvoda épülhet, és további 215-öt fejleszteni lehet.
Beszélhetnék hosszasan a gazdaságfejlesztési programokról a Vajdaságban, illetve a Kárpátalján, de idő hiányában ezt nem teszem (Farkas Gergely: Három perc…), de azt azért elmondom, hogy a kormány nem csinál abból titkot, hogy az egészséges életmódot, a rendszeres testmozgást kiemelt célnak tekinti, és ez az egész Kárpát-medencei magyarságra vonatkozik. Ezért van folyamatban az elmúlt évtizedek legnagyobb sportberuházási programja. Azt értem, hogyha a Jobbik politikai célból az MSZP-hez hasonlóan reggeltől estig gyakorlatilag stadionozik, de attól még önök is jól tudják, hogy egy csomó más típusú létesítmény is épül. A mindennapos testnevelés céljához kapcsolódóan például több mint 100 tanterem-, 25 tornaterem-, 24 tanuszoda-beruházás valósul meg a mostani időszakban. Azt gondolom, hogy ezek olyan célok, amelyek a szokásos belpolitikai vagdalkozáson túl azért érdemesek az ellenzéki pártok támogatására is. Köszönöm, hogy meghallgatott.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me