DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Végig rám nézett, de végig az motoszkált a fejemben, hogy valójában a Szocialista Pártnak intézte ezt a felszólalást, mert ha van felelőse a kialakult helyzetnek, akkor mindenekelőtt abban a pártban kell keresni. De mindezek ellenére, mivel mégiscsak egy fontos problémáról van szó, ezért nagyon is jogos elvárás az, hogy a kormány időről időre számoljon be, hogy hol is állunk, és mit is tett a devizahitelesek megsegítése érdekében.
De ha ezt tesszük, akkor nem árt szót ejteni azért az előzményekről, azért is, mert az első polgári kormány idején volt egy jól működő otthonteremtési rendszer. Ezt a Szocialista Párt felszámolta, és ezzel engedtek teret a devizahitelezésnek. Az eredmény jól ismert: a devizahitelek aránya több mint százszorosára emelkedett, és ezzel több százezer magyar család került kilátástalan helyzetbe és adósságcsapdába. (Az MSZP képviselői elhagyják a termet.) Nem csoda, hogy elmennek a Szocialista Párt képviselői, mert azt nem szeretnék hallani.
A 2010-ben újra hivatalba lépő polgári kormánynak éppen ezért az egyik első akcióterve volt a devizahitelesekkel kapcsolatos akcióterv. Egyik első intézkedésként kilakoltatási moratóriumot hirdetett, ezt követően bevezetésre került az árfolyamgát, és lehetővé vált a végtörlesztés is. Ezt követően a kormány 2014-ben újabb intézkedésekről döntött. Ezek közé tartozott a forintosítás, amely olyan törlesztőrészlet-emelkedéstől óvta meg a devizahiteles családokat, amelyet egyébként már biztosan nem bírtak volna el. A devizahitelek kivezetésével mintegy 3600 milliárd forintnyi hitelt forintosítottak.
Ezután került sor a banki elszámoltatásra. Erre azért volt szükség, mert a bankok az egyoldalú kamatemeléssel és az árfolyamgáttal tisztességtelen profithoz jutottak, és az elszámoltatásnak köszönhetően 1,3 millió magyar család terhei csökkentek mintegy 1000 milliárd forinttal.
A svájcifrank-alapú havi törlesztők nagyjából 26 ezer forinttal csökkentek. Ez is hozzátartozik ahhoz a képhez, amiről ön beszélt. Ezek az intézkedések több százezer családnak jelentettek egyébként segítséget, de jól tudjuk, hogy sok még a teendő. Egészen addig sok teendő akad még, amíg akár csak egyetlen család is van Magyarországon, amely a devizahitelek terhe alatt szenved.
Segíteni kell például azoknak, akiket a kilakoltatás réme fenyeget. Ön is erre utalt. Ezért módosult nemrég a bírósági végrehajtásról szóló törvény. Ennek alapján a jövőben csak az ingatlan becsértékének 100 százalékán lehet ingatlanokat árverezni. Ez megvédi a családokat attól a rémtől, hogy a bankok fillérekért árverezzék el a lakásaikat úgy, hogy közben még a tetemes törlesztőhátralékuk is megmarad.
Képviselő úr, én biztosíthatom arról, hogy a kormány a jövőben is mindent megtesz a devizahitelesek megsegítésére. Ha a Jobbiknak ezzel kapcsolatban vannak jobbító javaslatai, akkor az ajtó nyitva áll. Közös érdekünk, hogy megszabaduljunk a szocialista időszak egyik legterhesebb örökségétől. Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me