DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az M49-es autóút hálózati szerepe megkérdőjelezhetetlen, megvalósítása az országos közúthálózat-fejlesztési koncepcióban is szerepel. Az elmúlt évtizedekben a közúthálózaton tapasztalható forgalomnövekedés, ezen belül a nehéz gépjárművek számának drasztikus emelkedése országos jelenséggé vált.
(11.30)
A 49-es számú főút tekintetében a legmagasabb forgalmi értéket - 12 ezer jármű/nap - a Mátészalka és a 491-es főút közötti szakaszon mérhettük. Középtávon a gyorsforgalmi közúthálózati elemek határhoz történő kivezetése, a megyei jogú városok gyorsforgalmi hálózatba bekötése szerepel a kormány fő céljai között. Így a tavaly elfogadott közútfejlesztési koncepció értelmében a jelenlegi 1450 kilométernyi gyorsforgalmi út mellé 2022-ig további több mint 900 kilométer autópálya, autóút vagy európai közúti főútvonal épül, közel 2500 milliárd forintból.
Magyarországnak a rövid és középtávú közútfejlesztéseihez kapcsolódó infrastrukturális beruházások összehangolásáról és azok 2022-ig történő megvalósításáról szóló korábbi kormányhatározatban az M49-es gyorsforgalmi út nem szerepel. Azonban az előbb általam is említett forgalmi adatok fényében mind politikai, mind szakmai területen felvetődött a szakaszprogramba való felvételének szükségessége. A kormány egyébként negyedévente felülvizsgálja a tételes projektlistát, a fejlesztések előrehaladásának és a többletforrások rendelkezésre állásának függvényében dönthet és dönt is új beruházások beemeléséről.
Az M49-es gyorsforgalmi út ütemezett megvalósítása, Szatmárnémeti bekötése (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) az európai gyorsforgalmi hálózatba a komplex közúthálózat-fejlesztéseink között továbbra is szerepel. Köszönöm a képviselő úr kérdését és hogy ezt elmondhattam. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me