DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt 16 év során sohasem jelentkeztek annyira kevesen természettudományos képzésre a felsőoktatásban, mint az idén. Az elmúlt években a pusztán demográfiailag indokoltnál nagyobb mértékben csökkent a felsőoktatásba felvett hallgatók létszáma, a fogyatkozás a legtöbb képzésen megfigyelhető. Ugyanakkor az informatikai képzések mellett a természettudományos szakokon a leginkább szembeötlő. 2017-ben alig 5700-an voltak, szemben a tavalyi, szintén meglehetősen alacsony 7 ezres létszámmal. Az összképet tovább árnyalja az a tény, hogy a felvételi jelentkezésüket beadó diákoknak csak kevesebb mint fele kezdi meg a tényleges képzést a kiválasztott egyetemen. Számolnunk kell továbbá a nagymértékű lemorzsolódással, hiszen nagyon sokan ott hagyják az intézményüket, más képzést választanak, vagy ahogy ez egyre jellemzőbbé válik, külföldön folytatják tanulmányaikat, más országok egyetemein mennek mester-, illetve doktori képzésre.
Mindez a kormány szakpolitikai stratégiájában megfogalmazott tervének dacára történik, amely célul tűzte ki, hogy a tudományterületek esetében a természettudományos szakok népszerűségét növeljék. A program bukását és a kormányzat oktatási területen való sokadik kudarcát egyértelműen bizonyítja, hogy a felvettek száma 2015-ben még a 2009-es szintet sem tudta elérni. A folyamat kimenetele nem lehet tehát más, mint folyamatosan romló eredmények a nemzetközi felméréseken, ahogy azt a PISA esetében is láthattuk, illetve az egyetemekre bekerülők igencsak egyenetlen felkészültsége is mutatja.
Mindezek alapján kérdezem államtitkár urat, mit kíván tenni a kormányzat a természettudományos szakok népszerűségének növelése érdekében. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me